DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Plagiatorii sunt ca hoții de găini

alexandru petria

Vă intră un hoț în ogradă. Vă fură zece găini și pe cocoșul pe care l-ați botezat Pedro. Le duce acasă și le dă drumul printre orătăniile sale. Auziți de pe la vecini cine s-ar putea să fie, se spune că i-a păbugit și pe alții, cu 5, 12, 7 bucăți, cum s-a nimerit. Chiar și că se mândrește, în fața cui stă să-l asculte, despre ce bogat e în galinacee, ca puțini alții. Alertați sectoristul, luați legătura și cu ceilalți păgubiți și-i faceți, în grup, o vizită individului. Desigur că o să-l recunoașteți pe Pedro, pe găinile tărcate, pe cele mute sau pitice, iar ceilalți o să-și regăsească și ei păsăretul. Pus în fața evidenței, hoțul n-are scăpare, e prins.

Nu e deloc altfel în chestiunea plagiatelor. Un plagiator e un fel de hoț de găini, la nivel de gulere albe și fără pâmântul patriei sub unghii, dar tot un hoț. Tratarea lui cu mănuși e o acceptare a furtului, nimic altceva.

Cum la prinderea găinarului a fost de ajuns un sectorist, nu s-a chemat șeful poliției orașului, și la dovedirea plagiatorilor e suficient un soft performant de calculator, și există- slavă Domnului!, nu ai nevoie de comisii academice sau ministeriale. Softul nu minte, detectează tot ”penajul” furgăsit, găinarului care a plagiat fiindu-i puse sub ochi dovezile, cât a furat și de unde, în proporție matematică. Nu e cu probabilități, cu interpretări și răs-interpretări, ci cu o certitudine de netăgăduit.

Individul care temporizează recunoașterea publică a unui plagiat este complice cu găinarul, n-are nicio scuză. Că e ministru, profesor universitar sau purtător de mațe nevolnice. Minte cu nerușinare, dacă afirmă că dovedirea e o treabă extrem de complexă, care necesită nu știu câtă muncă și competențe câte neveste a avut profetul Mohamed. Aiurea, e o treabă de o zi-două, la îndemâna oricărui alfabetizat în mânuirea tastelor unui calculator.

Iar cine acoperă un plagiat este la rândul său infractor. Favorizator al hoțului. Atenție amatorilor purtați de valurile puternicilor zilei, softul o să fie valabil și peste ani, ca și urmele imposibil de șters ale fărădelegii, cât și drumul complicilor spre procuratură. Cocoșul Pedro e doar unul!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.