Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plagiatorii sunt ca hoții de găini

alexandru petria

Vă intră un hoț în ogradă. Vă fură zece găini și pe cocoșul pe care l-ați botezat Pedro. Le duce acasă și le dă drumul printre orătăniile sale. Auziți de pe la vecini cine s-ar putea să fie, se spune că i-a păbugit și pe alții, cu 5, 12, 7 bucăți, cum s-a nimerit. Chiar și că se mândrește, în fața cui stă să-l asculte, despre ce bogat e în galinacee, ca puțini alții. Alertați sectoristul, luați legătura și cu ceilalți păgubiți și-i faceți, în grup, o vizită individului. Desigur că o să-l recunoașteți pe Pedro, pe găinile tărcate, pe cele mute sau pitice, iar ceilalți o să-și regăsească și ei păsăretul. Pus în fața evidenței, hoțul n-are scăpare, e prins.

Nu e deloc altfel în chestiunea plagiatelor. Un plagiator e un fel de hoț de găini, la nivel de gulere albe și fără pâmântul patriei sub unghii, dar tot un hoț. Tratarea lui cu mănuși e o acceptare a furtului, nimic altceva.

Cum la prinderea găinarului a fost de ajuns un sectorist, nu s-a chemat șeful poliției orașului, și la dovedirea plagiatorilor e suficient un soft performant de calculator, și există- slavă Domnului!, nu ai nevoie de comisii academice sau ministeriale. Softul nu minte, detectează tot ”penajul” furgăsit, găinarului care a plagiat fiindu-i puse sub ochi dovezile, cât a furat și de unde, în proporție matematică. Nu e cu probabilități, cu interpretări și răs-interpretări, ci cu o certitudine de netăgăduit.

Individul care temporizează recunoașterea publică a unui plagiat este complice cu găinarul, n-are nicio scuză. Că e ministru, profesor universitar sau purtător de mațe nevolnice. Minte cu nerușinare, dacă afirmă că dovedirea e o treabă extrem de complexă, care necesită nu știu câtă muncă și competențe câte neveste a avut profetul Mohamed. Aiurea, e o treabă de o zi-două, la îndemâna oricărui alfabetizat în mânuirea tastelor unui calculator.

Iar cine acoperă un plagiat este la rândul său infractor. Favorizator al hoțului. Atenție amatorilor purtați de valurile puternicilor zilei, softul o să fie valabil și peste ani, ca și urmele imposibil de șters ale fărădelegii, cât și drumul complicilor spre procuratură. Cocoșul Pedro e doar unul!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.