Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plagiatul este un MALPRAXIS academic. Este nevoie de un “DNA” al calității Universităţilor!

 

Dacă până în acest moment a fost practic imposibilă retragerea unui titlu de doctorat, chiar dacă existau verdicte clare de plagiat din partea Comisiilor de Etică din Universităţi sau a altor organisme de control din subordinea Ministerului Educaţiei, de acum încolo doar Universităţile pot face LEGEA ! Şi anume, şcolile doctorale vor trebui să stabilească cine a plagiat şi să decidă dacă retrag sau nu titlul de doctor. Adică, să se autosancţioneze!

Înt-o ţară normală acest lucru ar fi fost unul absolut normal. În România însă, având în vedere că instituţiile din subordinea ministerului, responsabile de calitate şi etică, sunt blocate şi politizate, iar legislaţia este una ambiguă, este greu de crezut că universitățile îşi vor putea asuma corect și etic acest drept la autonomie totală.

content-image

Luând în considerare faptul că Senatul a fost cameră decizională pe proiectul care conferă această putere universităților,  mai sunt două opţiuni prin care se poate remedia această problemă:

1.     Preşedinţia poate returna acest proiect de lege spre reexaminare Parlamentului;

2.     Guvernul trebuie să emită o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care să întărească procesul de EVALUARE a calităţii în învăţământul superior, să coreleze prevederile din Codul Studiilor Doctorale şi să rezolve problemele din ARACIS şi CNATDCU.

PNL solicită rezolvarea problemelor cu care se confruntă principala instituţie care are drept obiectiv creşterea calităţii în învăţământul superior – ARACIS. Această instituţie trebuie profesionalizată, să i se acorde atribuţii clare şi reale în evaluarea Şcolilor Doctorale, să beneficieze de autonomie deplină, să fie depolitizată şi să i se rezolve problemele privind conducerea interimară.

Plagiatul şi lipsa unor criterii clare privind calitatea sistemului universitar pot face din Şcolile Doctorale fabrici de Diplome. Plagiatul este un MALPRAXIS academic. Este nevoie de un “DNA” al calității Universităţilor!

În România există zeci de universităţi şi mii de profesori şi doctoranzi care fac performanţă. Din respect pentru aceştia nu putem tolera ca o parte din universităţi să facă rabat de la calitate si etica universitară. NU putem lăsa universităţilor dreptul exclusiv de a emite şi retrage titluri de doctorat fără a avea o instituţie puternică care să fie în stare să verifice calitatea lucrărilor.

Legea nu trebuie să acopere eventualele fraude, ci să reglementeze în spiritul Statului de Drept şi al corectitudinii.

Statul trebuie să-şi întărească mecanismele prin care se acordă şi se retrag titlurile de doctorat, concomitent cu întărirea mecanismelor de verificare şi asigurare a calităţii programelor de studii.

 

Raluca Turcan

Vicepreşedinte PNL

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.