Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul lui Putin, de refacere a gloriei URSS, prinde contur - Lukaşenko este dispus să accepte trupe ruse

Ruptly
vladimir putin

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, şi-a manifestat vineri disponibilitatea de a accepta trupe ruse în ţară dacă va exista un risc grav la adresa securităţii naţionale, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

''Dacă este necesar să amplasăm toate forţele armate (ruse) pentru a garanta securitatea (...) Belarusului şi a Rusiei, le vom amplasa imediat'' a indicat Lukaşenko, potrivit agenţiei BelTA, adăugând însă că ''în prezent nu există nicio necesitate de acest fel'', întrucât Belarusul dispune de forţe armate ''suficient de puternice, unite şi compacte'' pentru a se apăra singur.

Deşi a menţionat sprijinul militar rusesc, preşedintele belarus a negat că ar fi discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre amplasarea unor baze militare ruse în Belarus, aceasta ''în primul rând pentru că, datorită armelor moderne, nu este nevoie de aşa ceva''.

El a enunţat într-un discurs ceea ce consideră a fi şase linii de atac ale Occidentului împotriva ţării sale, după alegerile prezidenţiale contestate de anul trecut şi reprimarea manifestaţiilor opoziţiei care au urmat.

Lukaşenko a evocat astfel ameninţările militare, ilustrate de ''ridicarea de către NATO a unei infrastructuri militare ofensive de-a lungul frontierei belaruse'', presiunea politică externă, încercările de ''distrugere'' a economiei belaruse prin sancţiuni, eforturile de slăbire din interior, atacurile informaţionale şi folosirea aşa-numitei ''soft-power'', în aceasta din urmă el incluzând activităţile ONG-urilor finanţate din exterior, creşterea numărului acestor ONG-uri în Belarus fiind potrivit lui Lukaşenko un indiciu al pregătirii unei ''revoluţii colorate''.

Cât despre recenta întâlnire a preşedintelui american Joe Biden cu lidera din exil a opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, preşedintele belarus crede că este un semn că presiunea occidentală împotriva lui se va intensifica.

Conform presei belaruse citate vineri de agenţia DPA, Lukaşenko a mai menţionat pe acest subiect că se aşteaptă la o ''presiune indirectă asupra aliaţilor şi partenerilor noştri estici''

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.