Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL și PSD, domnule Cioloș, schimbați urgent legea

urgent urgenta

Pe ultima 100 de m Legea electorală pentru alegerile locale din 2016 ar trebui schimbată. Și făcut acest lucru cât mai urgent. Alegerile pentru primari trebuie musai să fie în două tururi de scrutin și nu într-unul așa cum greșit au reușit să impună baronii în prima parte a acestui an. Un primar pentru a fi cu adevărat reprezentantul comunității trebuie să aibă o largă reprezentativitate și nu una de grup sau de interese.

Poate că lecția franceză a însemnat ceva.

Imaginați-vă că în Franța la alegerile locale s-ar fi aplicat legea din România. Frontul Național ar fi luat partea leului și Franța s-ar fi înclinat mult de tot spre extrema dreaptă cu repercusiuni inimaginabile pentru o Europă în care partidele de extremă dreaptă par că sunt din ce în ce mai solide.

Un scrutin în 2 tururi poți repara orice derapaj de moment al electoratului.

În orice clipă poate apărea un incident care să producă o emoție într-atât de mare încât un mesia apărut peste noapte să le întunece cetățenilor judecata și să-i facă să îl voteze. Exemplul Vadim din 2000 sau proaspătul scrutin din Franța au arătat că electoratul  e mai naiv decât se poate prevedea și că o măsură de siguranță este întotdeauna imperios necesară.

Își poate imagina cineva cum ar fi evoluat România dacă în 2000 Corneliu Vadim Tudor ar fi câștigat alegerile? Mulți îmi vor spune că a fost vorba de alegeri prezidențiale și de aceea a fost nevoie ca să fie votat Ion Iliescu de toată lumea pentru a bara ascensiunea unui Vadim în plină putere.

Dar în Franța? Frontul Național condus de Marine Le Pen făcea senzație acum o săptămână când invingea fără drept de apel Partidul Socialist și pe Republicani în primul tur ale alegerilor locale cu șanse mari să frunctifice în turul al II-lea. Rațiunea, bunul simț și spiritul de conservare au făcut ca rând pe rând, în diferite circumscripții atât socialiștii cât și republicanii să renunțe unii în favoarea altuia pentru a-i elimina pe extremiști.

Rezultatul? O prezență mult mai mare la vot care a neutralizat victoria din primul tur al Frontului Național, iar acolo unde acest lucru nu a contat socialiștii și republicanii au votat umăr la umăr candidații comuni și i-au eliminat pe oamenii lui Le Pen.

De aceea în România este imperios necesară schimbarea legii. În acest moment, pe acest sistem dintr-un singur tur, orice guraliv sau deschis la pungă poate să își asigure victoria și să țină o localitate captivă cel puțin 4 ani.

Un scrutin în 2 tururi ar elimna neaveniții și ar duce la vârful urbei oamenii cu adevărat reprezentativi. Impunerea criteriilor de integritate (dacă vor fi aplicate la sânge) ar putea schimba fața României dublată de acest filtru cu două site ar elimina grupurile de interese transformate în partide gen UNPR, ALDE, PND sau MP sau alți pui clociți la incubatorul mânăriilor vânate acum asiduu de DNA.

Vezi și: Infrangere TOTALA pentru extrema dreapta in Franta. Gest incredibil al Partidului Socialist

PS1: Operațiunea se poate face foarte repede:

-partidele se pun de acord (marile partide)

-Guvernul inițiază angajaraea răspunderii pe această lege în Parlament

-dacă nimeni nu o contesta prin moțiune de cenzură care să și treacă atunci merge la promulgare

-un eventual atac la CCR ar fi revoltat foarte repede. Curtea cu siguranță va fi de acord cu modificarea pentru că ea asigură o mai mare reprezentativitate și deci îmbunătățește legea

-apoi la promulgare.

Totul poate fi rezolvat în maxim 2 saptamani.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.