Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL trebuie să voteze bugetul pentru 2016 dacă EDUCAȚIA este cu adevărat o prioritate naționala!

content-imageEste remarcabil faptul că educația ocupă un loc fruntaș în lista de priorități ale Guvernului Cioloș. O creștere a bugetului educației cu 10%, față de anul precedent, este o dovadă a bunelor intenții ale ministrului Curaj.

Lansez o provocare pentru întreg Guvernul Cioloș: să garanteze accesul GRATUIT și EGAL la învățătură pentru toți cetățenii României. Creșterea economică de lungă durată, fără investiții în educație, nu se poate obține. Pentru o educație de calitate avem nevoie de asigurarea nevoilor de bază: școli funcționale (cu autorizație de construcție și personal calificat), decontarea transportului pentru profesorii și elevii navetiști, asigurarea unei mese la școală, asigurarea dotărilor bibliotecilor și laboratoarelor școlare, alocarea drepturilor salariale restante pentru profesori și asigurarea programului ”Școală după Școală” pentru toți elevii, indiferent de stare materială a părinților.

Dacă în bugetul pe 2016, creşterea sumei alocate va fi cu 10% mai mare față de anul 2015, riscăm ca angajamente asumate, cum sunt creșterea burselor, majorarea finanțării de bază, creșterile salariale pentru personalul didactic și auxiliar cu 26% să nu poată fi onorate. Pentru a respecta angajamentele şi a raspunde nevoilor reale din educaţie, atunci procentul corect alocat pentru educație ar fi de minim 5%!

În acest moment din finanțarea de bază 85% sunt cheltuieli cu salarii, doar 15% sunt bani pentru cheltuieli materiale. Ori, creșterea calității educației nu se face doar prin creșterea salariilor, ci prin investiția directă în elev, prin creșterea procentului alocat pentru materiale, bunuri și logistică.

Pentru anul legislativ 2016, PNL va susține următoarele proiecte legislative pentru care Guvernul trebuie să prevadă fonduri bugetare de la începutul noului an școlar. Și anume:

 

  • proiectul privind SPORUL DE DOCTORAT pentru cei care şi-au obținut titlul după 1 ianuarie 2010;
  • proiectul privind DECONTUL TRANSPORTULUI PROFESORILOR navetişti;
  • proiectul privind renunțarea la plafonarea DECONTULUI TRANSPORTULUI ELEVILOR;
  • proiectul privind BURSA INVESTITORULUI, care prevede facilitați fiscale pentru investitorii care acordă burse de studiu;
  • proiectul MASA LA ŞCOALĂ, un proiect de diversificare a programului Cornul şi Laptele;
  • proiectul AFTER SCHOOL generalizat, de acordare a tichetelor educaționale de 200 de lei pentru copiii de până în clasa a IV.

 

Parlamentarii PNL vor participa la dezbaterea bugetului și vor solicita acoperirea bugetară pentru proiectele care sunt în Parlament și vor intra în vigoare din următorul an școlar. Fără asigurarea nevoilor de bază ale sistemului educațional nu putem vorbi nici de performanță, nici de competitivitate și nici de cercetare de vârf.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.