Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRIMA REACȚIE de la PSD după ce PNRR al României a fost respins de CE - Victor Negrescu: Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană

MAE
Victor Negrescu

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea fi aprobat doar în septembrie, ceea ce va duce la întârzieri mari, a declarat, joi seara, la emisiunea STIU, de la Aleph News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, după ce Comisia Europeană a transmis zeci de observații, anunță Mediafax.

Victor Negrescu a declarat, joi seara, la emisiunea ȘTIU, de la Aleph News, că România va trebui să refacă PNRR, ținând cont de toate observațiile Comisiei Europene.

„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Pe de o parte trebuie să venim cu analize de cost adecvate, să venim cu date relevante și, în unele cazuri, trebuie, într-adevăr, să schimbăm proiectele, așa cum au fost ele definite în PNRR de către actualii guvernanți. De fapt, pentru noi nu e o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme și inclusiv pe acest plan noi am văzut varianta draft și am spus atunci că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe prețuri disponibile pe site-uri sau alte chestiuni de genul acesta”, a spus social-democratul.

Europarlamentarul PSD a mai spus că cel mai probabil România va avea Planul aprobat doar în septembrie și, astfel, o întârziere a proiectelor.

„Consecința posibilă este ca în România să își vadă planul aprobat de abia în toamnă și, în consecință, să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând, inevitabil, la imposibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Trebuie spus că noi trebuie să contractăm, de fapt, 70% din granturi încă de anul viitor și acest lucru este foarte greu dacă deja sunt multe probleme și guvernanții nu sunt dispuși la dialog”, a mai spus Negrescu.

Întrebat cât timp are Guvernul PNL USRPLUS pentru a trimite trimite o variantă îmbunătățită și să răspundă observațiilor făcute de Comisia Europeană, Negrescu a spus că un prim răspuns trebuie trimis rapid, până în 15 iunie, ceea ce este puțin probabil că se va putea.

„Știu că trebuie să prezentăm până în data de 15 iunie un prim răspuns. Văzând amplitudinea comentariilor și problemele remarcate de către Comisia Europeană cred că nu vom putea să trimitem răspunsuri adecvate până pe 15 iunie pentru a ne putea să ne încadrăm în acest calendar de două luni și la 1 iulie să avem un acord. În momentul de față, așa cum văd lucrurile, merg pe scenariul cel mai negativ, acela la Planul să fie aprobat în septembrie, pentru că nu este la nivelul dorit de către CE și nici la nivelul pe care ar trebui să îl avem pentru români și pentru accesarea acestor sume de bani într-o manieră consistentă”, a mai spus europarlamentarul.

Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observații. Aleph News a obținut, joi seara, documentul cu criticile CE. Cel mai grav este de săptămâna viitoare CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata proiectelor.

Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de jurnalliștii de la Aleph News. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Jurnaliștii de la Aleph News au cerut un punct de vedere de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Reprezentanții MIPE au transmis că situația este normală și este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.