Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia cere ‘solidaritate’ din partea tuturor ţărilor UE în faţa valului de refugiaţi ucraineni

inquamFOTO/Octav Ganea
refugiati ucraina

Ministrul polonez al familiei şi protecţiei sociale, Marlena Malag, a cerut luni ''solidaritate'' din partea tuturor ţărilor Uniunii Europene în faţa valului de refugiaţi ucraineni pentru ca acesta să nu fie lăsat doar pe seama ţărilor vecine Ucrainei, relatează agenţia EFE.

În Polonia au intrat de la începutul invaziei ruse în Ucraina aproape 1,76 milioane de refugiaţi şi guvenul de la Varşovia se aşteaptă la un număr şi mai mare odată ce atacurile ruseşti se extind către partea de vest a Ucrainei.

''Ştim că aceşti oameni care vor veni sunt mai puţin înstăriţi, vor avea nevoie de mai mult sprijin financiar şi va fi esenţială susţinerea şi cooperarea bazate pe solidaritatea tuturor statelor membre, nu doar a celor care sunt în prima linie'', a declarat Marlena Malag la reuniunea miniştrilor europeni ai muncii desfăşurată la Bruxelles.

Statele membre ale UE au discutat la această reuniune despre eforturile pe care le depun în vederea primirii şi integrării refugiaţilor care fug de războiul din Ucraina, în timp ce Comisia Europeană a prezentat o propunere de flexibilizare a normelor europene astfel încât statele membre să poată aloca din fondurile de coeziune bani pentru gestionarea crizei umanitare.

Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia se numără printre statele UE cele mai ostile primirii migranţilor ilegali care vin din Africa şi Orientul Mijlociu, dar se arată deschise faţă de refugiaţii ucraineni, întrucât sunt printre primele ţări sigure învecinate cu Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

''Situaţia pe care o vedem schimbă regulile jocului, redefineşte istoria, ne confruntăm cu o nouă provocare şi cred că nu există o provocare mai importantă decât solidaritatea în faţa Ucrainei'', a subliniat Marlena Malag, manifestându-şi speranţa că celelalte state ale UE vor ajuta Polonia preluând refugiaţi, astfel încât aceasta să nu fi nevoită să ridice tabere de refugiaţi pentru ucraineni.

Legat de acest subiect, ministrul ceh al muncii, Marian Jurecka, a menţionat că nu este de acord cu cote de obligatorii de refugiaţi, idee pe care Praga a respins-o şi în trecut când era vorba despre migranţii veniţi în Europa.

''Dar aş face un apel către alte state membre, către Germania, Franţa, Spania, Italia şi alte state vest-europene să le demonstreze clar cetăţenilor ucraineni care fug de război că sunt dispuse să-i ajute, oferindu-le asistenţă socială şi sanitară, acces la sistemele educaţionale şi la piaţa muncii, cum facem noi în toate ţările în care sosesc refugiaţii de război'', a adăugat oficialul ceh, care a cerut şi un pachet financiar european pentru gestionarea acestei crize umanitare.

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Nicolas Schmit, a estimat că, în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina, ar putea ajunge în statele UE circa 10 milioane de refugiaţi, adică aproximativ un sfert din populaţia Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.