Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, om sucit

Ovidiu Raetchi Picture

“Dacă legea electorală se modifică în sensul adoptării votului prin corespondenţă, nu are rost ca PSD să participe la alegeri, pentru ca acestea vor fi fraudate". (Nu vrea nici in ruptul capului vot prin corespondenta!).

Victor Ponta, 26 ianuarie 2011

“Sustin organizarea votului prin corespondenta.” (Vrea, e limpede!)

Victor Ponta, 11 noiembrie 2014

“Din punct de vedere tehnic, votul prin corespondenta ar putea fi implementat in 2016, pentru alegerile parlamentare." (Chiar vrea!)

Victor Ponta, 19 octombrie 2014

"Modelul francez de organizare a alegerilor în Diaspora — un model de luat în considerare!" (S-a sucit – vrea model francez, cu sectii si electronic).

Victor Ponta, 25 ianuarie 2015

“Ideea este haideti sa vedem daca propunerea votului prin corespondenta este acceptata de reprezentantii diaspora, dupa care din partea lor sa vina propunerea care e mai buna: vot prin corespondenta, sa trimita scrisoarea in plic, sau vot electronic, care e mai usor decat sa trimiti plicuri.” (E mai bun votul electronic, gata, pe asta il vrea!)

Victor Ponta, 20 martie 2015

Ce ascunde acest tip – aparent schizoid – de raportare saltareata a premierului la votul prin corespondenta: azi e alba, maine-i neagra? Evident, dorinta de a impinge tema la calendele grecesti, in aeternum, doar-doar s-or plictisi burghejii din Diaspora sa-si ia tara inapoi; Ponta ar fi in stare sa vorbeasca pana la sfarsitul lumii despre subiect fara sa schiteze vreun gest pentru a-l transa – desi la luat primarii Opozitiei i-a dat inimoara ghes repejor, prin Ordonanta neconstitutionala de urgenta bagata pe gatul Parlamentului in 48 de ore.

Si ce blocare mai eficienta a temei votului prin corespondenta ne putem imagina in Romania Microsoft-Siveco decat marirea mizei: vot electronic, nu vot prin corespondenta!

Ce inseamna asta aflam dintr-un studiu Deutsche Welle:

“Irlanda a început să introducă votul electronic în 2002, dar apoi a renunţat din cauza suspiciunilor legate de frauda informatică. Marea Britanie a încercat la rândul ei procedeul în anumite alegeri locale, dar guvernul actual a anunţat că nu doreşte generalizarea lui.

În Spania, Italia şi Portugalia a fost testat în cazuri limitate, dar nu a fost adoptat prin lege.

În Germania, Tribunalul Constituţional Federal din Karlsruhe a invalidat integral utilizarea votului electronic în martie 2009, considerând că acest procedeu nu garantează pe deplin corectitudinea şi secretul votului. Sistemul a fost experimentat pentru prima dată în 1999 la alegerile europene, apoi în alegerile locale şi pentru alegerile legislative în câteva landuri, între 2006 şi 2008. După decizia Tribunalului Constituţional votul electronic nu a mai fost aplicat în alegerile din Germania.

Acelaşi lucru se petrecuse cu un an înainte în Olanda, care a fost mereu până recent în anvangarda revoluţionării metodelor de votare. De altfel marele val de neîncredere în votul electronic, care s-a răspândit în Europa, a pornit chiar din Olanda. Un grup civic intitulat „Wij vertrouwen stemcomputers niet” (WVSN), care înseamnă „Nu ne încredem în maşina de vot”, a reuşit să pună în evidenţă o serie întreagă de vulnerabilităţi ale maşinii de vot Nedap, utilizată în Olanda, Germania şi Franţa. Pe fondul acestor discuţii, Olanda a abandonat votul electronic în 2008 în toate variantele sale, până la găsirea unor tehnici care să suscite o deplină încredere.”

Strategia lui Ponta e simpla: va sabota Legea votului prin corespondenta – metoda cea mai sigura, cea mai eficienta, cea mai raspandita – si va impinge pe agenda, prin primavara lui 2016, o Lege a votului electronic. Care se va bloca la licitatiile pentru soft (tot licitatiile au fost de vina si pentru esecul de la autostrazi, nu?) si, in plus, va fi declarata neconstitutionala.

Rezultatul: am facut tot ce am putut, dar, iata, Justitia si CCR (sistemul basist!) nu m-au lasat.

Concluzia: daca PNL nu castiga in aceste zile lupta pentru Legea votului prin corespondenta, Diaspora va vota in 2016 exact cum a facut-o si in noiembrie 2014, in ploaie si frig, la cozi interminabile – pentru ca PSD se poarta, as usual, ca un poltron smercher.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.