Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portul croat Rijeka şi-a lansat festivităţile de Capitală Europeană a Culturii, titlu pe care îl împarte în 2020 cu localitatea Galway din Irlanda

Portul croat Rijeka, pe malul Mării Adriatice, şi-a lansat sâmbătă, în prezenţa câtorva mii de persoane, festivităţile de Capitală Europeană a Culturii, titlu pe care îl împarte în 2020 cu localitatea Galway din Irlanda, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mai multe mii de persoane, printre care numeroşi turişti, au înfruntat ploaia pentru a fi prezenţi la numeroasele evenimente şi spectacole desfăşurate în această zi, la care au participat sute de artişti, actori, cântăreţi sau dansatori.

Spectatorii au putut asista la numeroasele concerte, dintre care unul a avut loc în clădirea istorică a Pieţei de Peşte, ori să se intereseze de istoria recentă a oraşului Rijeka cu ajutorul unei instalaţii cu o lungime de 200 de metri prezentând cronologia evenimentelor de-a lungul secolelor pe principala arteră a localităţii, Korzo.

Rijeka, al treilea oraş ca mărime din Croaţia, este primul din ţară care a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii.

Vezi si: Bombă cu ceas pe scena politică: dispariția schemei ultra-rapide de împrumuturi pentru primării / FDI ar putea deveni PNDL 3 - surse

Principalul eveniment, intitulat 'Opera Industriale', s-a ţinut sâmbătă seară în port, punct emblematic al identităţii oraşului şi simbol al deschiderii acestuia.

Acest eveniment "povesteşte istoria oraşului Rijeka, 'port al diversităţii'", deviză a manifestaţiilor culturale care vor fi organizate de-a lungul întregului an, a declarat primarul Vojko Obersnel.

Rijeka, localitate cu 120.000 de locuitori, care a fost un port industrial prosper cu şantiere navale binecunoscute, a suferit în perioada războiului de independenţă (1990-1995).

Cu un trecut istoric bogat, aparţinând mai multor ţări în secolul al XX-lea, de la Imperiul Austro-Ungar, trecând prin anexarea de către Italia, apoi ocupaţia nazistă, integrarea la Iugoslavia înainte de a-şi dobândi Croaţia independenţa, Rijeka mizează în prezent pe turism şi manifestaţii culturale pentru a-şi reface sănătatea economică.

În 2019, Croaţia a atras aproape 21 de milioane de turişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.