Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul olandez: 'Suntem încrezători că Finlanda și Suedia o să adere la NATO, în ciuda obiecțiilor Turciei'

HBvL
Mark Rutte

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că, în ciuda obiecțiilor Turciei, Finlanda și Suedia sunt încrezătoare că vor adera la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că preocupările Ankarei ar trebui luate în serios.

Înaintea Summit-ului liderilor NATO din această lună de la Madrid ieri seara a avut loc un "mini-summit" la Haga, Olanda.

La summit, convocat de Olanda și Danemarca, au participat prim-miniștrii Belgiei, Letoniei, Poloniei, Portugaliei și președintelui României, Klaus Iohannis, și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

O declarație comună după mini-summit a declarat că liderii prezenți la reuniune "susțin cu tărie" aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Premierul olandez Rutte s-a declarat "încrezător că, în ciuda obiecțiilor Turciei, aceste două țări vor putea adera la alianța militară", relatează BBC ediția turcă. Prim-ministrul olandez, subliniind că se desfășoară o muncă intensă pentru a răspunde preocupărilor Turciei, în special în lupta împotriva terorismului, a declarat: "Unele dintre preocupările Turciei sunt legate de terorism. Trebuie să luăm acest lucru în serios".

Rutte a subliniat că lucrează din greu pentru a se asigura că preocupările Turciei sunt rezolvate înainte și după summitul NATO, subliniind că el crede că aceste eforturi vor funcționa.

Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a reiterat că preocupările Turciei cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la alianță ar trebui luate în serios.

În cadrul mini-summitului, s-a convenit, de asemenea, să se trimită mai multe arme grele în Ucraina. Stoltenberg a spus că numărul de arme grele care vor merge la Kiev va crește, adăugând că flancul estic al NATO ar trebui să aibă mai mulți soldați și echipamente pregătite pentru război.

"Putin nu ar trebui să câștige războiul", a declarat premierul olandez Rutte, argumentând că Ucraina ar trebui să aibă acces la toate armele, inclusiv la armele grele. După ce a trimis 12 obuziere în Ucraina cu Germania luna trecută, Rutte a spus: "Probabil că nu vom mai furniza arme grele, există o limită a ceea ce putem face".

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țările NATO nu au luat suficiente măsuri pentru a proteja și susține Ucraina.

Propunerea de ajutor pentru arme pentru Ucraina va fi discutată în cadrul unei reuniuni de două zile a miniștrilor apărării din NATO, care va avea loc la Bruxelles, care începe astăzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.