Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Clubului Fermierilor Români: 'România are nevoie de un proiect de ţară pentru a reuşi retenţia apei din zonele montane'

Agro Local
fermieri agricultura

România are nevoie de un proiect de ţară pentru a reuşi retenţia apei din zonele montane şi folosirea ei în perioadele de vegetaţie ale culturilor prin cădere liberă, adică prin mod gravitaţional, consideră Nicolae Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români.

"În opinia mea, având în vedere bazinele hidrografice de care beneficiază ţara noastră, ceea ce printre puţine ţări din Europa au la dispoziţie - este nevoie de un proiect de ţară pentru a reuşi retenţia apei din zonele montane şi folosirea ei în perioadele de vegetaţie ale culturilor prin cădere liberă, adică prin mod gravitaţional. Acesta este un lucru de strategie şi care, pe termen lung, ar duce la un cost mai mic al punerii la dispoziţie a unor debite mai mari de apă pentru fermieri. Pentru mine ar fi bine-venit dacă reuşim să convingem decidenţii pentru a crea acest cadru legislativ mult mai accesibil pentru a putea să îmi ating ţintele pe care le-am propus în următoarea perioadă, deşi nu sunt atât de afectat de secetă, dar gândesc pe termen lung. Cu siguranţă voi fi şi eu afectat. După cum am urmărit, ultimii zece ani de zile, din ce în ce suntem tot mai afectaţi de schimbările climatice şi trebuie să mă pregătesc pentru viitor, astfel încât să îmi ating proiectele de irigare", a afirmat Nicolae Apopi, la un eveniment pe teme agricole, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat care sunt resursele de apă de care dispune România în afară de apa din Dunăre pentru irigaţie.

"Putem să apelăm la apa subterană prin anumite foraje, sunt în zona noastră câteva făcute de un fermier, mai ales în legumicultură sau prin crearea unor lacuri de acumulare. Pentru zona noastră ar fi foarte bine venit dacă am reuşi să convingem Consiliul Europei să acorde bani în Planul Naţional de Rezilienţă şi Relansare pentru îmbunătăţirea sistemului de irigaţie şi sistemele de drenaj şi desecare deoarece în anumite zone ale ţării putem să folosim apa care în anumite perioade ale anului vine în mod mai abundent şi în perioadele când avem nevoie să o utilizăm de acele lacuri de acumulare", a mai spus Nicolae Apopi, la "ZF Agriculture Summit 2022".

Totodată, el a subliniat că acest cadru legislativ este extrem de birocratic şi durează între 3 şi 5 ani până la realizarea unui asemenea amenajament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.