Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului de Supervizare Bancară din cadrul Băncii Centrale Europene speră că vor fi ridicate curând restricţiile privind dividendele

wikipedia
Andrea Enria

Andrea Enria (foto), preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, a declarat marţi că speră că interdicţia plăţii dividendelor va fi "în curând" ridicată, deşi a temperat aşteptările privind un nivel ridicat al plăţilor pentru investitori, transmite Bloomberg, informeaza Agerpres.

"Vom ieşi din aceste recomandări privind dividendele, sper că în curând. Avem o propunere pentru o decizie la şedinţa din 23 iulie şi o vom aduce la cunoştinţa opiniei publice la scurt timp", a declarat Enria.

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, în ideea de a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate din 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro. Potrivit regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

"Este clar că încă există numeroase incertitudini, dar riscul de credit nu s-a materializat în cazul băncilor, în bilanţurile băncilor, astfel încât prudenţa încă trebuie să fie un star polar în următoarele luni", a afirmat şeful Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, la o conferinţă online.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună

Acesta a explicat că unele bănci nu au realizat suficiente progrese în asigurarea viabilităţii modelului lor de afaceri şi BCE va accelera presiunile.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.