Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ÎCCJ se teme de o revocare. Ce spune CEDO despre magistraţii care critică politicienii

qmagazine.ro
iulia cristina tarcea

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este în ultimele zile în centrul unui scandal mediatic, după un interviu la Realitatea TV, în care a criticat politizarea demersului de revocare a şefei DNA şi i-a ameninţat pe judecătorii din subordine cu sesizarea Inspecţiei Judiciare dacă nu îşi motivează deciziile până în septembrie. Confruntată cu replici din partea ministrului Justiţiei şi cu sesizări la CSM şi Inspecţia Judiciară, Tarcea acuză că "sezonul revocărilor" a ajuns la ÎCCJ.

Vezi şi: Parmezanul, noul PERICOL vizat de Organizația Mondială a Sănătății. Avertizări ca pentru tutun

Conform legii, ar fi de ajuns ca Tarcea să fie sancţionată disciplinar de CSM, la propunerea Inspecţiei Judiciare, cu un simplu avertisment pentru ca preşedintele Iohannis să fie obligat să semneze decretul de revocare a acesteia din funcţia de preşedinte al ÎCCJ.

Art. 51 (2) din Legea 303/2004 prevede că "Revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a președintelui instanței, pentru următoarele motive: (...) c) în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare."

Art. 53 (6) al aceleiaşi legi prevede că "Revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție se face de către Președintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător."

Vezi şi: Specialiştii dezvăluie secretul: Cum te poţi reorienta profesional la orice vârstă

Cristina Tarcea are însă de partea sa jurisprudenţa CEDO, care a stabilit în două cazuri că judecătorii au dreptul şi chiar obligaţia de a critica acţiunile politice care vizează justiţia.

Schimbarea reclamantului din funcţia de Preşedinte al Curţii Supreme a Ungariei, prin norme tranzitorii ale noii legi fundamentale,adoptate de Parlament, în urma exprimării de către acesta a unor opinii critice faţă de reformele constituţionale şi legislative ce vizau sistemul judiciar şi statul de drept, constituie o încălcare a libertăţii de exprimare, a stabilit CEDO în Cauza Baka c. Ungariei, prin hotărârea din 27 mai 2014.

Potrivit hotaricedo.ro, mai întâi, Curtea a reamintit importanţa pe care o acordă funcţiei deţinute de reclamant şi opiniilor pe care acesta le-a exprimat în legătură cu buna funcţionare a justiţiei, chestiuni de interes public. Chiar dacă astfel de declaraţii au implicaţii politice, judecătorii nu pot fi împiedicaţi să se implice în dezbaterea pe aceste subiecte, aşa cum s-a arătat în practica anterioară a Curţii.

Mai mult, instanţa europeană a apreciat că pentru reclamant nu era doar un drept, ci şi o obligaţie, ca Preşedinte al Curţii Supreme, să exprime opinii în legătură cu reforma sistemului judiciar, după o consultare a celorlalte instanţe din Ungaria. De altfel, este de domeniul evidenţei că reclamantul a utilizat prerogativele sale pentru a ataca la Curtea Constituţională o parte dintre dispoziţiile problematice şi de a-şi exprima criticile chiar în faţa forului legislativ, în cursul dezbaterilor parlamentare. Nu există nici un indiciu cum că părerile exprimate de reclamant ar fi fost mai mult decât o critică din perspectivă strict profesională, sau că ar fi conţinut atacuri personale gratuite sau insulte.

În ceea ce priveşte proporţionalitatea măsurii, s-a constatat că mandatul de Preşedinte al Curţii Supreme a fost redus cu trei ani şi şase luni şi că, deşi reclamantul a rămas judecător al Kuriei, a pierdut importante beneficii pe care funcţia în care fusese ales pentru şase ani i le conferea.

Curtea a amintit că teama de sancţiuni poate avea un efect descurajator pentru judecători în a-şi exprima punctele de vedere cu privire la alte instituţii publice sau politici publice. Acest efect descurajator, care  joacă în detrimentul societăţii în ansamblul său, este de asemenea un element legat de proporţionalitatea sancţiunii impuse.

În altă cauză, Olga Kudeshkina contra Rusiei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, cu o majoritate de 4 la 3, că a existat o încălcare a Art. 10 din Convenție, privind libertatea de exprimare.

Potrivit juri.ro, Curtea a considerat că sancțiunea disciplinară dispusă față de reclamantă – exclusă din magistratură pe motiv că semnalat opiniei publice prin intermediul mass-media o serie de slăbiciuni ale sistemului de justiție în care de 18 ani activa ca judecător – a fost grav disproporționată și de natură a induce un „efect de inhibare” în rândul magistraților care intenționează să aducă în dezbatere publică eficientă instituțiilor sistemului judiciar.

Instanța europeană a concluzionat că autoritățile naționale nu au reușit să păstreze un echilibru între nevoia de a proteja autoritatea judecătorească și protecția reputației sau a drepturilor altora, pe de o parte, și nevoia de a proteja dreptul reclamantei la libertatea de exprimare, pe de altă parte.

Cele două cazuri sunt extreme, diferite de ceea ce s-ar putea întâmpla cu preşedinta ÎCCJ, însă ambele au prevederi care se pot aplica şi la nivel local. Curtea nu exclude de plano sancţionarea magistraţilor în situaţia în care încalcă obligaţia de rezervă, însă impune o analiză atentă asupra modalităţii în care aceste presupuse derapaje sunt sancţionate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.