Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului ar putea exploda! Mutare anti-SUA: Arabia Saudită intenţionează să reducă din nou producţia, în timp ce Rusia va prelungi reducerea actuală

reuters.com
rusia-petrol

Arabia Saudită promite noi reduceri voluntare ale producției de petrol, ca parte a unui acord mai larg al OPEC+ de reducere a producției, au declarat surse pentru Reuters, în timp ce grupul se confruntă cu scăderea prețurilor petrolului și cu o supraofertă iminentă, relatează Rador. –

OPEC+ a ajuns la un acord privind politica de producție după șapte ore de discuții, au precizat sursele. Două surse din OPEC+ au declarat că este probabil ca grupul să mențină acordul existent privind producția pentru 2023 și să facă reduceri suplimentare în 2024, dacă se va conveni asupra unor noi limite de la care se fac reducerile. Nu este clar când va începe Arabia Saudită să facă reducerile sale voluntare, sau cât de mult va reduce Riadul și OPEC+ în ansamblu.

OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale politice pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului. Surse au declarat pentru Reuters că reducerile suplimentare de producție ar putea ajunge la 1 milion de barili pe zi, pe lângă reducerile existente de 2 milioane de barili pe zi și reducerile voluntare de 1,6 milioane de barili pe zi, anunțate în mod surprinzător în aprilie și care au intrat în vigoare în mai.

Anunțul din aprilie a contribuit la creșterea prețului petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, ajungând la peste 87 de dolari, dar preţul a scăzut rapid sub presiunea îngrijorărilor legate de creșterea economică globală și de cerere.

Reducerea în cifre

Vineri, referința internațională Brent s-a stabilit la 76 de dolari. Dacă va fi aprobată, o nouă reducere ar duce volumul total al reducerilor la 4,66 milioane de barili pe zi, adică aproximativ 4,5% din cererea globală. În mod obișnuit, reducerile de producție intră în vigoare în luna următoare celei în care au fost convenite, dar miniștrii ar putea conveni și asupra unei implementări ulterioare.

Reproșul Occidentului

Națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețul petrolului și că subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. De asemenea, Occidentul a acuzat OPEC că este de partea Rusiei, în pofida sancțiunilor occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

În replică, persoane din interiorul OPEC au declarat că tipărirea de bani de către Occident în ultimul deceniu a condus la inflație și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea principalului lor export. Țările asiatice, precum China și India, au cumpărat cea mai mare parte a exporturilor de petrol rusesc și au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. OPEC a refuzat accesul la sediul său reporterilor de la Reuters și de la alte mijloace de informare în masă. OPEC+ a declarat că Rusia va prelungi reducerea voluntară cu 500.000 de barili pe zi a producţiei sale până la finalul anului 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.