Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preţurile la producător în Germania au înregistrat o nouă creştere record în luna ianuarie

finanzaonline.com
germania alegeri

Stimulate de explozia tarifelor la energie, preţurile la producător în Germania au înregistrat o nouă creştere record în luna ianuarie, într-un context în care inflaţia galopantă pune presiune asupra oficialilor de la Banca Centrală Europeană, informează AFP.

Potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile la producător au înregistrat o creştere peste aşteptări de 25% în ritm anual în luna ianuarie, a patra lună de creştere record după avansurile de 18,4%, 19,2% şi 24,2% înregistrate în octombrie, noiembrie şi decembrie.

De la o lună la alta, preţurile la producător au înregistrat o creştere de 2,2% în ianuarie, după un avans record de 5% în decembrie, potrivit Agerpres.

Creşterea costurilor de producţie a depăşit estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 24,4% în ritm anual şi unul de 1,5% de la o lună la alta, potrivit Bloomberg.

Preţurile de producţie nu încetează să crească începând din luna decembrie 2020, însă tendinţa de creştere s-a accelerat în ultimele luni, potrivit Destatis, care subliniază că "energia rămâne principalul factor responsabil" pentru creşterea din luna ianuarie.

În medie, preţurile la energie au crescut cu 66,7% în luna ianuarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2021, în condiţiile unor creşteri semnificative la gaze naturale şi electricitate. Excluzând preţurile la energie, în luna ianuarie preţurile la producător în Germania s-au majorat cu 12% în ritm anual, după un avans de 10,4% în decembrie.

"Comercianţii ar urma să transfere cel puţin o parte din această creştere de preţuri pe seama consumatorilor", susţine Jens-Oliver Niklasch, economist la banca LBBW.

Preţurile la producător sunt considerate un important indicator pentru inflaţie. Aceste preţuri sunt înregistrate la porţile fabricilor, înainte ca produsele să fie procesate mai departe sau să meargă la vânzare, şi pot oferi un prim indiciu cu privire la tendinţa preţurilor de consum.

Banca Centrală Europeană, a cărei prudenţă în faţa creşterii preţurilor contrastează cu hotărârea de a acţiona exprimată de Rezerva Federală americană, este presată să anunţe un calendar al viitoarelor majorări de dobândă de bază, care în prezent este la cel mai scăzut nivel din istorie. Un anunţ în acest sens este aşteptat la următoarea reuniune de politică monetară, din 10 martie, însă preşedintele Christine Lagarde a atras atenţia asupra unei reacţii pripite care ar putea pune în pericol relansarea economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.