Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima țară despre care se știe că va primi mai puțini bani de la UE: Polonia are un buget tăiat cu 25 de miliarde de euro

EUCham
polonia, EU

Polonia va beneficia în bugetul UE pentru perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare totală de circa 80 de miliarde de euro, cu circa 25 de miliarde mai puţin faţă de bugetul multianual actual, ca urmare a diminuării acestui buget în urma Brexitului şi scăderii fondurilor alocate pentru Politica de Coeziune, în condiţiile în care Comisia Europeană consideră acum alte politici ca fiind prioritare, afirmă surse europene citate de agenţia poloneză PAP.

Aceleaşi surse susţin că accesarea fondurilor europene nu va fi condiţionată de situaţia statului de drept, ci mai degrabă de 'implementarea corectă a bugetului', scrie agerpres.ro.

Citește și: Dan Negru vorbește despre salariul său: “Nici Esca, nici Cabral și nici Raduleasca nu câștigă atât!”

Anterior, surse europene citate de agenţia Reuters au afirmat contrariul, şi anume că propunerile pentru viitorul cadru bugetar multianual al UE pe care le va prezenta miercuri Comisia Europeană vor cuprinde şi criteriul condiţionalităţii privind respectarea statului de drept.

Alocările de fonduri pe ţări beneficiare nu au fost încă stabilite, însă pe baza datelor preliminare ale Comisiei Europene se pot face unele estimări, mai menţionează sursele agenţiei PAP. Totuşi, 'unele lucruri sunt sigure: mai puţine programe, mai multă flexibilitate, schimbări în Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, inclusiv reduceri' de fonduri, a indicat una dintre aceste surse din cadrul Comisiei Europene.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Dăncilă! Ce s-a întâmplat cu încasările din impozitul pe profit

O altă sursă a spus că nici măcar comisarii europeni nu ştiu sumele exacte, pentru că acestea pur şi simplu încă nu există, dar a apreciat de asemenea că pot fi făcute estimări pe baza documentelor cadru ale executivului comunitar ce vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Sursele agenţiei poloneze de presă au vorbit şi despre modul în care vor fi distribuite fondurile europene. Astfel, dacă în actualul cadru bugetar ce se încheie în anul 2020 alocarea lor avea în vedere PIB-ul printre criteriile principale, în viitorul buget Comisia Europeană doreşte să lege accesarea acestor fonduri şi de criterii precum rata şomajului în rândul tinerilor sau alţi indicatori socio-economici.

Citește și: Circul politic crește iarăși EURO! Cu cât a crescut și dolarul american

Ieşirea Marii Britanii din UE va lăsa în bugetul comunitar un gol anual de 12-14 miliarde de euro. Comisia Europeană a propus deja acoperirea parţială a acestui gol prin sporirea contribuţiilor statelor membre, pentru partea neacoperită fiind însă nevoie de economii. Însă unele ţări contributoare nete la bugetul UE refuză deocamdată să-şi majoreze contribuţiile.

Pe de altă parte, ideea unei posibile condiţionări a accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept şi a valorilor europene a provocat nemulţumiri în ţările est-europene, mai ales în Polonia şi Ungaria, care ar fi principalele vizate de o asemenea măsură. Unii politicieni de acolo estimează că această idee este o modalitate prin care Bruxelles-ul şi guverne vest-europene vor să rezolve problema scăderii bugetului şi să poată justifica diminuarea fondurilor din Politica de Coeziune în favoarea altor politici considerate acum prioritare la Bruxelles, cum ar fi migraţia.

Citește și: Connect-R pleacă din România! Care este motivul

Oficiali polonezi au sugerat că ţara lor ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, în contextul în care continuă divergenţele dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema controversatelor reforme judiciare din Polonia.

Dar propunerile privind viitorul cadru bugetar multianual al UE ce vor fi prezentate miercuri de Comisia Europeană vor fi doar o etapă în elaborarea bugetului, care urmează să fie definitivat după negocieri ulterioare ce se anunţă dificile.

Citește și: Acuzații grave la adresa sindicaliștilor din sănătate! Dezvăluiri uimitoare de la Ministerul Muncii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.