Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficienţe de auz şi tipice, lansată de Asociaţia Zi de Bine

123rf.com
ureche
#Pesemne.ro este prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcţiona ca un dicţionar video de cuvinte şi expresii menite să ajute rapid la construirea de fraze conversaţionale. Platforma va grupa cele mai importante 1.200 de cuvinte şi, pentru fiecare cuvânt, se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în limba semnelor.

Potrivit sursei citate, la Centrul Comunitar Zi de Bine a avut loc un eveniment, cu participarea cântăreţei Feli, care a susţinut un mini concert şi a interpretat melodia "Acasă", piesă tradusă în timp real în limba semnelor de Lavinia Chiţu. La realizarea platformei #Pesemne.ro au contribuit actori, influenceri, sportivi şi jurnalişti, precum Ana Ularu, Ana Maria Brânză, Adi Nartea, Alex Dima, Corina Băcanu Călăraşu, Sânziana Iacob, Andrei Aradits, Andreea Marinescu şi Natalie Ester. Aceştia au înregistrat expresii în limba semnelor.

"Ştim cu toţii cât de dificil poate fi când ne dorim să comunicăm cu cineva, însă intervine bariera lingvistică. Platforma #Pesemne.ro ne ajută să diminuăm această barieră a comunicării dintre persoanele tipice şi cele cu deficienţe de auz. Ne bucurăm că am reuşit, alături de Asociaţia 321 Sport, să construim acest proiect special în România, deschis pentru oricine îşi doreşte să înveţe limba semnelor sau să înţeleagă mai bine lumea persoanelor cu probleme de auz", au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de Bine.

Peste 360 de milioane de oameni la nivel mondial au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 20% dintre aceştia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creştere considerabilă.

La nivel mondial, doar aproximativ 5% dintre persoanele cu deficit de auz cunosc limba semnelor, fapt care formează o barieră între ei şi ceilalţi oameni, şi care, totodată, îngreunează integrarea lor în societate.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naştere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite pe https://www.zidebine.ro/doneaza.

Partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine au oferit 38.000 euro pentru realizarea acestui proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.