Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul pas spre DEBARCAREA lui Augustin Lazăr: Cum poate Tudorel Toader să revoce procurorul general

Inquam Photos / Adriana Neagoe
Augustin Lazar

După revocarea Laurei Codruța Kovesi, în sistemul judiciar se vehicula că în luna septembrie Augustin Lazăr va fi revocat din funcția de procuror general al României. De altfel, ori de câte ori a fost întrebat dacă și când se va face evaluarea lui Augustin Lazăr, ministrul spunea că pentru toți "vine o vreme a evaluării".

Vremea evaluării lui Augustin Lazăr a venit la mai puțin de două luni de la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, anunțul fiind făcut printr-o postare pe Facebook.

"Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr.....din 04.02.2009". Folosirea sintagmei "se abrogă", arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative. Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile", scria, sambata, ministrul Justiției.

CITEȘTE ȘI Măsuri INCENDIARE după ce Maior a criticat scrisoarea lui Giuliani: Claudiu Manda vrea audierea ambasadorului SUA în comisia de control al SRI

Măsura a fost dispusă după ce Darius Vâlcov a publicat un protocol secret încheiat între PÎCCJ și SRI pe 8 decembrie 2016, varianta prezentată de consilierul pe probleme economice al premierului fiind diferită de cea publicată pe site-ul parchetului. Fiind un document secret, procurorii din subordinea lui Lazăr au deschis un dosar penal pentru divulgarea unor informații nepublice.

Imediat după anunțul ministrului, Augustin Lazăr a anunțat că s-a colaborat cu SRI în cadrul legii și că va publica corespondența cu Ministerul și cu CSM, clasificând tema protocoalelor drept una falsă.

"Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I.. Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele. De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018", spunea Augustin Lazăr.

Procurorul general amintea și de cauzele sensibile aflate în prezent pe rolul PÎCCJ, precum cel al Revoluției sau cauza în care se investighează intervenția Jandarmeriei la protestul din 10 august.

"Fiindcă cineva i-a dat această sugestie puternică pe care n-a putuut să o refuze. Această decizie superioară a fost impusă domnuluil ministru, din păcate nu poate avea un cuvânt de spus, are de ales între scaunul domniei sale şi scaunul altuiva, e limpede, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece", spunea Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

Procurorul general al României a prezentat corespondența cu MJ și cu CSM, iar ministrul Justiției a anunțat că va organiza o conferință de presă marți.

La finalul evaluării, ministrul Justiției, la fel ca în cazul Kovesi, doar că pe baza altor considerente, va putea solicita revocarea lui Augustin Lazăr. Potrivit legii, propunerea ajunge la CSM, unde Secția pentru procurori ar urma să dea un aviz consultativ, care poate fi pozitiv sau negativ, iar ulterior la președintele României. În cazul Laurei Codruța Kovesi, procurorii CSM au avizat negativ propunerea de revocarea, iar președintele a refuzat revocarea. O decizie a CCR a dat dreptate ministrului Justiției si a arătat că președintele trebuie să o revoce pe șefa DNA. Deși răspunsul lui Klaus Iohannis a venit târziu, președintele a semnat decretul de eliberare din funcție.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.