Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prin implicare putem schimba!

Foarte mulți români din străinătate nu vor să audă de politică – și pe bună dreptate. Climatul sau mediul politic a stat la baza nemulțumirilor care au condus la decizia de a pleca din țară în nenumărate cazuri. Fie că ne referim la exilul din perioada comunistă, sau la nenumăratele persoane sau chiar familii care au luat drumul diasporei în perioada capitalistă, politicul a fost unul din factorii prezenți – direct sau indirect – în gândurile lor.

Însă unul dintre principiile fundamentale ale societății în care trăim este acela al libertății de alegere. Întocmai cum unii dintre conaționalii noștri aleg să își trăiască viața în alte țări – nu mai sunt nevoiți să fugă din țară, precum în perioada de dinainte de decembrie ‘89 – la fel de bine pot alege să încerce să schimbe în bine un sistem, fie el politic sau de altă natură, prin implicare. Iar asta reprezintă piatra de temelie a societăților libere, în care fiecare participant din agora își poate aduce contribuția la modelarea socială, politică sau economică.

Partidul Național Liberal a militat în permanență pentru implicarea a cât mai mulți oameni în viața politică și participarea lor la procesul decizional. De asemenea, suntem partidul care are cea mai mare rețea de organizații politice în străinătate. Rezultatele electorale indică PNL ca fiind de departe cea mai iubită forță politică în diaspora, dar dincolo de cifre și statistici, noi am încercat constant să schimbăm în bine imaginea clasei politice românești și să mijlocim relația dintre românii de pretutindeni și cei de acasă, să acționăm, direct sau prin relaționarea cu partidele – surori din străinătate, la rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii din diaspora și, atunci când a existat dorința necesară, să facilităm participarea reprezentanților comunităților românești la administrația locală din zona în care acestea se află.

Considerăm că încrederea oamenilor în partide și instituții este determinată de corectitudinea și competența politicienilor. Asumarea unor principii și sancționarea celor care le încalcă sau se regăsesc în afara lor sunt esențiale pentru consolidarea integrității politice. PNL este singurul partid care a respectat criteriile de integritate cu rigoare maximă, indiferent de prețul electoral plătit și care a aplicat Codul Etic tuturor membrilor săi, indiferent de funcția politică deținută. De asemenea, am încercat și reușit să ne păstrăm toate promisiunile făcute electoratului, chiar dacă în ultimii trei ani ne-am regăsit în opoziție. Astfel, în momentul de față, în România se promovează produsele autohtone prin lege, există Legea dării în plată care protejează cetățenii de abuzurile comise de către unele bănci, defrișarea pădurilor a devenit atentat la siguranță națională, s-au dublat prin lege alocațiile copiilor, precum și multe alte inițiative care au devenit subiectul unor lupte politice care au reliefat faptul că pentru fosta putere, majoritar pesedistă, era mai important inițiatorul unui proiect decât conținutul său.

Pentru românii de pretutindeni am reușit, după multă trudă parlamentară și administrativă, Legea votului prin corespondență, precum și o Ordonanță care va aduce îmbunătățiri (pe care PSD le-a respins constant) în sensul înscrierii electronice în Registrul electoral și a păstrării listelor suplimentare la secțiile de vot din străinătate. Programul nostru pentru românii din străinătate este cel mai cuprinzător dintre cele aflate în ofertele politice din România și a putut fi realizat prin implicarea directă a diasporei.

PNL este singurul partid care pune PNL Diaspora pe picior de egalitate cu oricare altă filială județeană și nu cu o organizație specială. Considerăm justă această încadrare deoarece românii din străinătate nu sunt numai tineri, seniori sau oameni de afaceri.

Faptul că, de-a lungul timpului, PNL a demonstrat prin conduită și acțiune politică faptul că nu face discriminări între românii din țară și cei de pretutindeni, această abordare distinctă a componentei politice dedicate diasporei și bineînțeles, prestigiul istoric, doctrina și programul ancorat în valorile contemporane ale lumii libere fac din partidul nostru singura alegere serioasă pentru orice român de bună-credință.

Implicarea este rezultatul final al partizanatului iar noi, PNL am înțeles că singurul fel în care vom determina pe români să participe activ la viața politică este prin modernizarea partidului și câștigarea sau recâștigarea încrederii lor. Încercăm să facem asta prin exemplul personal oferit de către fiecare membru în parte iar la final sunt sigur că vom reuși.

Victor Ionescu

Membru Biroul Permanent Național PNL

Prim-vicepreședinte coordonator PNL Diaspora

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.