Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul cultural `Noaptea Albă` îi este dedicată, în luna iunie, regizorului Nae Caranfil

Noaptea Alba

„Noaptea Albă” îi este dedicată, în luna iunie, regizorului Nae Caranfil. TVR Cultural, TVR Moldova (simultan) şi TVR Internaţional (începând cu ora 22.00) vor difuza de sâmbătă, 3 iunie şi până duminică, 4 iunie, o selecţie din filmografia cineastului care în producţiile sale oferă cu umor o viziune cuprinzătoare asupra societăţii româneşti.

„Fac comedie pe material cât mai serios, cât mai anticomic”, spunea Nae Caranfil despre filmele sale. Debutul său regizoral a avut loc în 1993, cu „E pericoloso sporgersi", film pentru care a semnat şi scenariul. Coproducţie franco-română, „E pericoloso sporgersi” a fost prezentat la Cannes în 1993, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs şi a fost premiat la festivalurile de film de la Montpellier, Bratislava şi La Baule, precum şi de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN), în acelaşi an, conform News.ro.

„Noaptea Albă” începe de la ora 20.00, cu un portret al regizorului şi scenaristului Nae Caranfil, semnat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca. „Mai aproape de lună”, „Restul e tăcere”, „Asfalt tango”, „E periculoso sporgersi” şi „Frumos e în septembrie la Veneţia” sunt producţiile, unele în premieră TV, difuzate la TVR Cultural şi TVR Moldova în intervalul orar 20.30-06.00 şi TVR Internaţional (începând cu ora 22:00).

Fiul al cunoscutului critic şi istoric de film Tudor Caranfil, Nae Caranfil este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia regie film, promoţia 1984. Primul său scurtmetraj, „Frumos e în septembrie la Veneţia”, realizat în perioada studenţiei (1983), a câştigat multe premii în ţară şi în străinătate.

„Fiecare subiect se naşte altfel, într-un mod misterios şi la capătul unui drum destul de întortocheat şi epuizant. În timpul pandemiei jonglam cu vreo patru subiecte, încercam să le dezvolt pe fiecare în parte căutându-l pe acela care alunecă de la sine, la care nu mă împiedic. Nu există o formulă aplicabilă în sine, este un drum, un parcurs. Nu am scenarii pe care să nu le fi materializat mai devreme sau mai târziu. Ceea ce nu înseamnă că lucrurile se întâmplă uşor. În momentul în care am pus cuvântul „sfârşit” pe ultima pagină a unui scenariu, am investit atât de mult timp şi efort în acel proiect încât simt că neapărat trebuie să îl fac. Dar nu am o formulă magică de conversie a materialului dramatic în substanţă comică. Păstrând proporţiile, l-aş întreba şi eu pe Charlie Chaplin cum făcea ca din cele mai crâncene, sfâşietoare lucruri despre natura umană să scoată comediile pe care le-a scos? Eu sunt în mod esenţial un tip serios. Mă deranjează seriozitatea mea, chiar mă enervează şi atunci încerc să creez un paravan cu care să o maschez. Comedia este cea mai eficientă disimulare a gravităţii”, spune regizorul Nae Caranfil.

Filmele sunt difuzate în intervalul orar 20.30-6.00

Ora 20:30 - „Closer to the Moon” (2014), coproducţie româno-americano-italiano-poloneză.

În Bucureşti, în 1959, patru bărbaţi şi o femeie, membri ai Partidului Comunist Român, deziluzionaţi de transformările pe care le-a adus comunismul României şi de sistemul la care ei înşişi au contribuit, pun în aplicare un jaf ingenios la o sucursală a Băncii Naţionale a României, pretinzând că realizează un film şi intrând în posesia unei sume importante de bani. În scurt timp autorităţile îi identifică şi îi aresteză.

• Distribuţie: Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Anton Lesser, Joe Armstrong.

Ora 22:30: „Restul e tăcere” (2008)

În 1988 regizorul Nae Caranfil a elaborat scenariul care va deveni, aproape 20 de ani mai târziu, filmul „Restul e tăcere”. Prin această producţie, regizorul a dorit să aducă un omagiu persoanelor care au contribuit la realizarea unuia dintre primele filme româneşti, „Independenţa României” (1912), cel mai vechi film românesc care s-a păstrat integral.

• Distribuţie: Marius Florea Vizante , Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Mihai Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Vlad Zamfirescu.

Scenariul „Restul e tăcere” a câştigat, de-a lungul timpului, Marele Premiu pentru Scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris 1995 şi Premiul II în „Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood 1999. Filmul cu acelaşi titlu regizat de Nae Caranfil a fost prezentat în avanpremieră la Cluj în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2007 şi a închis competiţia oficială la Locarno în acelaşi an. A câştigat, de asemenea, nouă Premii Gopo şi a fost propunerea României pentru Premiile Oscar 2009.

Ora 0:45 ASFALT TANGO

Despre „Asfalt Tango”, coproducţia româno-franceză din anul 1996, regizorul Nae Caranfil spunea: „Ambiţia mea a fost să fac o farsă, o comedie cât mai aproape de nivelul de excelenţă, de strălucire al unor filme americane precum Unora le place jazz-ul de Billy Wilder”.

În vremurile tulburi ale anilor '90, 11 fete care mai de care mai frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieţii de artist la Paris. Sunt însoţite de un impresar local dubios, un şofer fără scrupule şi o franţuzoaică ce priveşte cinic viaţa, prin perspectiva lumii dure a show-biz-ului. Neprevăzutul apare în persoana soţului uneia dintre fete (Mircea Diaconu), care nu poate accepta ideea că a fost părăsit şi porneşte într-o cursă de urmărire.

• Dialogurile în limba franceză: Stephan Levine.

• Distribuţia: Charlotte Rampling, Mircea Diaconu, Florin Călinescu, Constantin Cotimanis, Cătălina Răhăianu, Marthe Felten, Adina Cartianu, Delia Nartea, Monika Cziprian, Andreea Măcelaru, Alina Nedelea, Diana Dumbravă, Brînduşa Mircea, Oana Dobre, Erica Iscru.

02:20 „Filantropica” (2002)

La începutul filmului „Filantropica” se află următorul intertitlu: „A fost odată un oraş în care locuitorii se împărţeau în prinţi şi cerşetori. Între aceste două lumi nu existau decât câini vagabonzi. Ei formau clasa de mijloc”. Prin „Filantropica”, Nae Caranfil oferă o viziune cuprinzătoare asupra societăţii româneşti. În Bucureştiul secolului XXI, a ieşi în oraş sâmbătă seara alături de o femeie frumoasă e o investiţie financiară prea mare pentru Ovidiu (Mircea Diaconu), un modest profesor de liceu. Şi totuşi trebuie să rişte, deoarece s-a îndrăgostit de Diana (Viorica Voda), o fată de 20 de ani cu veleităţi de manechin. În căutarea unei surse de venit mai consistente decât leafa de profesor, Ovidiu se trezeşte într-o lume fabuloasă - mafia cerşetorilor.

• Distribuţie: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă, Florin Zamfirescu, Cristian Gheorghe, Florin Călinescu, Monica Ghiuţă, Constantin Drăgănescu, Dan Aştilean, Marius Florea Vizante, Valentin Popescu, Ovidiu Niculescu, Constantin Chelba.

„Filantropica”, coproducţie româno-franceză, a obţinut Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach şi Atena. În 2003, a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Ora 04:15 „E Pericoloso Sporgersi” (1993)

Prezentat în premieră la Cannes, secţiunea „Quinzaine des réalisateurs”, coproducţia română-franceză „E pericoloso sporgersi” este filmul de debut al lui Nae Caranfil. Premiera a avut loc pe 16 mai 1993 la Festivalul de Film de la Cannes. Premiera în România - 24 martie 1995.

„E pericoloso sporgersi” este compus din trei părţi care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei personaje diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru. Acţiunea se petrece într-un oraş de provincie din România la începutul anilor '80. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică şi dragoste.

• Distribuţie: Nathalie Bonnifay, George Alexandru, Marius Stănescu, Valentin Teodosiu, Florin Călinescu, Liviu Topuzu, Marius Florea Vizante.

Ora 06:00 „Frumos e în septembrie la Veneţia” (1983)

Adaptare a piesei omonime de Teodor Mazilu, „Frumos e în septembrie la Veneţia” spune povestea unui bărbat şi a unei femei, dornici de fericire şi de romantism, care întâlnesc realitatea dorită, dar nu reuşesc s-o recunoască, preferând să se refugieze într-un spaţiu la limita dintre lumea concretă şi visare.

• Distribuţie: Dorina Lazăr, Dan Condurache, Florian Pittiş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.