Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect pentru celebrarea a 125 de ani de la naşterea medicului brăilean Ana Aslan

ana aslan

"Brăileni care au schimbat lumea - Ana Aslan" este titlul unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean care are drept scop celebrarea a 125 de ani de la naşterea medicului brăilean Ana Aslan.

Proiectul va fi implementat de Asociaţia Culturală "Cinefeel" şi vizează realizarea de panouri culturale cu informaţii despre viaţa şi realizările medicului Ana Aslan, care vor fi expuse în liceele din municipiu şi la Muzeul Brăilei "Carol I", dezbateri şi concursuri în şcolile şi liceele din judeţ pe tema personalităţii renumitului medic născut în Brăila, precum şi o conferinţă cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea Anei Aslan, potrivit Agerpres.

Medicul Ana Aslan, unul dintre pionierii gerontologiei medicale mondiale, născută la Brăila, la 1 ianuarie 1897, va fi celebrată la 125 de ani de la naştere în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura timp de trei zile şi va fi organizată în colaborare cu Societatea Medicilor de Familie Brăila.

Specializată în cardiologie, Ana Aslan se îndreaptă, din 1949, spre studiul procesului de îmbătrânire, cercetările originale din domeniul biologiei vârstelor permiţându-i elaborarea criteriilor pentru aprecierea ritmului de îmbătrânire, cunoaşterea mecanismelor procesului de involuţie şi a fiziopatogeniei bolilor degenerative. S-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind crearea unui sistem de stimulare a activităţilor specifice ''vârstei a treia''.

Academicianul Ana Aslan a descoperit acţiunea eutrofică şi regeneratoare a procainei în procesul de îmbătrânire şi a elaborat, în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu, medicamentul Gerovital H3, cu efecte profilactice şi curative asupra îmbătrânirii premature şi a bolilor legate de vârstă, demonstrând eficacitatea noului medicament în reumatism, stări depresive, arteroscleroză, maladia Parkinson, regenerarea şi repigmentarea părului, vitiligo şi alte boli cronice.

În 1970, Ana Aslan a creat un alt produs, Aslavital, lărgind aplicabilitatea terapeutică a Gerovitalului H3, cu precădere asupra îmbătrânirii sistemului nervos şi cardiovascular, asupra reducerii stărilor depresive şi a anxietăţii, asupra îmbunătăţirii memoriei, auzului, văzului, mirosului etc., iar în 1973 - Aslavitalul de uz infantil, folosit în terapia copiilor cu deficienţe mintale.

Ana Aslan a fost autoarea, singură sau în colaborare, a peste 300 de cărţi, studii, comunicări şi articole, apărute în ţară şi în străinătate, iar la 1 martie 1974, a devenit membru titular al Academiei Române. A fost distinsă cu ''Merrito della Repubblica'' (Italia), cu Ordinul ''Palmes Academiques'' (1974), cu medalia Institutului de Ştiinţe Medicale din New Delhi (1981), cu medalia de aur a Universităţii ''Jan Komensky'' din Praga (1980), cu medalia de aur a Societăţii de Gerontologie ''J.E. Purkyne'' din Praga (1981), cu premiul şi medalia ''Leon Bernard'' decernate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (1982), cu Premiul ''Marie Curie'' al Academiei Mediceea din Italia (1984). S-a stins din viaţă la 10 mai 1988, la Bucureşti, la vârsta de 91 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.