Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promovarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale se află printre principalele obiective ale evenimentului 'Turkiye & Romania B2B Meetings'

piata financiara
ccib

Principalele obiective ale evenimentului "Turkiye & Romania B2B Meetings" au vizat promovarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Conform sursei citate, Asociaţia Exportatorilor şi Ministerul Comerţului din Turcia au organizat, la Bucureşti, "Turkiye & Romania B2B Meetings", eveniment ocazionat de vizita în ţara noastră a unei misiuni economice formată din 34 de oameni de afaceri turci, potrivit Agerpres.

Astfel, principalele obiective ale manifestării au vizat promovarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante.

"Dând curs invitaţiei organizatorilor, Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, în structură şi dinamică, punctând potenţialul economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea şi serviciile CCIB, dar şi despre importanţa pe care o acordă Camera bucureşteană promovării contactelor economice cu oamenii de afaceri din Republica Turcia, principalul partener economic şi comercial din zona extracomunitară al ţării noastre", se menţionează în comunicat.

În context, Iuliu Stocklosa a punctat relaţiile deosebite dezvoltate de-a lungul timpului cu organizaţii camerale din Turcia, dar şi cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

"Intervenţia preşedintelui CCIB a completat în mod fericit luările de poziţie ale: şefului delegaţiei turce, Ibrahim Pektaş, consilierului la Ambasada Republicii Turcia, Erdal Onat, dar şi pe cea a lui Guven Gungor, preşedintele TIAD. Ibrahim Pektaş a vorbit despre importanţa României în context regional şi a subliniat interesul deosebit al oamenilor de afaceri turci pentru piaţa ţării noastre, atât în ceea ce priveşte investiţiile, cât şi activitatea de import-export", precizează sursa citată.

La rândul său, Erdal Onat a evidenţiat atenţia acordată de ţara sa dezvoltării relaţiilor diplomatice, economice, culturale şi politice cu România şi a vorbit despre oportunităţile ce pot fi exploatate de ambele comunităţi de afaceri în diverse domenii de activitate, inclusiv în transport şi logistică, valorificând deschiderea la Marea Neagră şi facilităţile oferite de portul Constanţa.

Preşedintele TIAD a adresat oamenilor de afaceri turci invitaţia de a avea în vedere investiţii în ţara noastră, punctând avantajele de care beneficiază aici, văzute prin prisma unui investitor străin.

În a doua parte a evenimentului, oamenii de afaceri turci, reprezentanţi ai unor firme ce activează în industriile: auto şi de piese auto, chimică, construcţii şi materiale de construcţii, energetică, alimentară, utilaje, textilă, au intrat în dialog cu antreprenori români, în cadrul unei sesiuni B2B extinse.

Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piaţă de absorbţie a mărfurilor trimise din România în spaţiul extracomunitar, iar la import a doua piaţă de provienienţă a mărfurilor intrate în ţara noastră din afara UE (după R. P. Chineză).

La 30 iunie 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce (date disponibile) a fost de 4,9 miliarde dolari (+24,5% comparativ cu primul semestru al anului trecut), din care 1,6 miliarde dolari export (+4,8%) şi 3,3 miliarde dolari import (+36,8%). La 31 iulie 2022, în România erau înregistrate 17.223 firme cu capital turcesc, cu un capital social subscris în valoare de 900 milioane dolari, care plasează Turcia pe locul 15 între statele investitoare în ţara noastră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.