Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD cere Guvernului Cioloş să facă într-o lună ce n-a fost Ponta în stare să facă în patru ani

Nu poate fi trecută cu vederea demagogia de care au şi început deja să dea dovadă unii lideri ai PSD, care nici nu au părăsit bine guvernarea şi îi cer premierului Cioloş să facă ceea ce Ponta a promis, însă nu a fost în stare să facă în patru ani cât a stat la guvernare.

De câteva zile, liderii PSD cer Guvernului Cioloş să promoveze de urgenţă legea salarizării unitare, uitând că aceste proiect de lege a fost îngropat de Guvernul Ponta prin majorări punctuale ale salariilor bugetarilor, îngreunând aplicarea sistemului de salarizare unitară.

Prin construirea bugetului de către Victor Ponta, cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB, liderii PSD ştiu că nu există spaţiu fiscal pentru adoptarea acestei legi. Liderii PSD probabil că doresc ca noul guvern să cadă în capcana încălcării legislaţiei europene privind depăşirea limitelor deficitului bugetar şi intrarea României în procedura deficitului excesiv, cu riscul unor sancţiuni din partea Comisiei Europene.

Totodată, liderii PSD cer Guvernului Cioloş bani mai mulţi pentru realizarea proiectelor în infrastructura rutieră, sănătate, învăţământ, uitând să le spună românilor că Guvernul Ponta, în cei patru ani de guvenare, a tăiat constant banii pentru investiţii, sacrificând mii de locuri de muncă în sectorul privat. De exemplu, pe primele 11 luni din anul 2015, cheltuielile pentru investiţii au fost de 26 miliarde lei, faţă de 46,4 miliarde lei, cât a fost cuprins în bugetul pentru acest an.

Înainte de a-i cere premierului proaspăt învestit ceva, liderii PSD ar trebui să recunoască faptul că au preluat guvernarea în următoarele condiţii: o datorie publică situată la începutul anului 2012 la 34,2% şi un deficit bugetar de 1,9%, care permitea un spaţiu fiscal de 1% din PIB (până la un deficit maxim de 2,9%), adică peste 6 miliarde lei pe care Ponta i-a avut la dispoziţie, când a preluat guvernarea. Aşa a fost posibilă a doua reîntregire a salariilor bugetarilor cu 8%, în luna mai 2012, după prima reîntregire de 15% din anul 2011, realizată de Guvernul Boc.

În ce condiţii a lăsat PSD guvernarea şi în ce condiţii formulează liderii PSD noi pretenţii de la Guvernul Cioloş? În decembrie 2015 situaţia financiară a ţării arată astfel: o datorie publică de aproximativ 41% din PIB (în trei ani Guvernul Ponta a crescut datoria publică cu peste 95 miliarde lei, fără ca în urma acestei datorii să rămână vreun proiect), şi un buget pentru 2016 cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB, în care nici măcar ANAF nu are încredere că a fost estimat pe venituri realiste. Nivelul uriaş la care a dus Guvernul Ponta datoria publică este deja peste procentul de 40%, procent considerat la limita sustenabilităţii atât de către instituţiile financiare internaţionale, de BNR şi de către marea majoritate a specialiştilor.

Ipocrizia liderilor PSD este fără margini, deoarece laudă bugetul lăsat de Victor Ponta, care cuprindea mai puţini bani pentru investiţii publice, în comparaţie cu bugetul prezentat de Guvenul Cioloş, iar măsurile de relaxare fiscală şi de creştere a salariilor nu erau garante că pot fi aplicate de la 1 ianuarie 2016, de guvernarea PSD. În schimb, Guvernul Cioloş garantează toate măsurile de relaxare fiscală şi de creşterea a salariilor, asigură cu peste 5 miliarde mai mulţi bani pentru investiţii, în comparaţie cu bugetul lăsat moştenire de Guvernul Ponta.

Liderii PSD ar trebui să manifeste mai multă responsabilitate în declaraţii şi să-şi asume greşelile din timpul guvernării, având în vedere că toate măsurile adoptate de Guvernul Ponta au fost bazate pe creşterea datoriei publice şi nu pe baza performaţelor guvernării.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.