Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD flutură demagogic o măsură riscantă

Deşi cât a fost ministru de finanţe Eugen Teodorovici s-a declarat ministru de dreapta într-un cabinet de stânga, dovedeşte prin gândire şi prin ceea ce a lăsat la Ministerul Finanţelor că dispreţuieşte mediul de afaceri şi că nu a fost niciun moment ministru cu viziune de dreapta. Toate măsurile adoptate prin noul Cod fiscal au fost susţinute de fostul ministru de finanţe numai în scop electoral, fără să înţeleagă importanţa acestor măsuri pentru mediul de afaceri şi crearea de noi locuri de muncă.

Într-o confruntare cu viceprim-ministrul Vasile Dâncu, considerat unul dintre intelectualii de stânga ai PSD, Eugen Teodorovici l-a lăsat fără glas pe acesta în momentul în care a susţinut creşterea salariului minim pe economie, în detrimentul majorării salariilor tuturor bugetarilor. Argumentul lui Teodorovici a fost acela că prin creşterea salariului minim de la 1.050 la 1.200 de lei s-ar fi colectat mai mulţi bani la bugetul de stat. Atunci când susţine majorarea salariului minim pe economie, Eugen Teodorovici nu se gândeşte şi la creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor din sectorul privat, ci doar la sufocarea mediului de afaceri, prin creşterea presiunii fiscale pe locurile de muncă.

Mai mult decât atât, există riscul ca mulţi salariaţi din sectorul privat să-şi piardă locul de muncă ca urmare a imposibilităţii suportării de către anagajatori a majorării de impozite şi taxe, ca urmare a acestei creşteri salariale. Nu este pentru prima dată când fostul ministru de finanţe susţine metoda „dă cu o mână şi ia cu două”. De exemplu, atunci când s-a aplicat reducerea cu 5pp. a contribuţiilor sociale şi scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit, Guvernul Ponta a tăiat masiv banii de investiţii, punând în dificultate financiară multe firme, anulând efectele favorabile ale măsurilor de relaxare fiscală.

Pentru a evita îngroşarea numărului şomerilor în sectorul privat se impune un studiu de impact riguros din partea Guvernului Cioloş. În urma acestui studiu s-ar vedea clar dacă decizia de majorare a salariului minim pe economie face sau nu rău mediului de afaceri şi salariaţilor din mediul privat.

Deşi se autointitulează mare expert în problemele mediului de afaceri, Eugen Teodorovici ar trebui să recunoască că nu a pregătit nici o măsură fiscală sau bugetară pentru relansarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă, lucru demonstrat de faptul că toate aceste măsuri au putut fi incluse în bugetul pentru 2016 doar prin creşterea datoriei publice.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.