Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD lansează noi acuzații la adresa lui Dacian Cioloș: Ce nu vrea să facă premierul

dragnea ciolos

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat miercuri că poziţia Guvernului referitoare la proiectul noii legi a salarizării este, pe fond, "o amânare sine die a aplicării acesteia".

Citește și: Nu e de bine: Ce a putut să spună Gigi Becali despre Laura Codruța Kovesi

"Poziţia Guvernului, prin declaraţia purtătorului de cuvânt, Dan Suciu, referitoare la proiectul "noii legi a salarizării" este, pe fond, o amânare sine die a aplicării acesteia, adică o bătaie de joc la adresa a 1,2 milioane de salariaţi (profesori, medici, cadre militare din armată şi poliţie, angajaţi ai administraţiilor locale etc.) şi a familiilor acestora. Guvernul PSD, prin Ministerul Muncii, a finalizat legea salarizării încă din noiembrie anul trecut, proiectul legislativ fiind asumat şi susţinut de PSD şi de partenerii de coaliţie. Pe parcursul unui an au fost organizate consultări şi negocieri cu toate confederaţiile şi federaţiile sindicale, ordonatorii de credite (ministere, autorităţi locale, agenţii naţionale etc.), iar proiectul legii s-a aflat în dezbatere publică tocmai pentru a oferi posibilitatea tuturor celor avizaţi să-şi exprime un punct de vedere", a spus Ştefănescu, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că pe parcursul elaborării proiectului de lege au existat consultări cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai FMI.

Citește și: Victor Ponta și-a certat, în direct la România TV, un fost ministru

"Ceea ce anunţă acum Executivul tehnocraţilor - constituirea unui alt grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi un alt calendar al consultărilor precum şi iniţierea altor discuţii cu reprezentanţii sindicatelor, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi cu comisiile de specialitate din Parlament - este o dovadă clară că actualul Guvern nu vrea să aplice legea salarizării, încercând să o amâne fără nicio explicaţie logică. Pentru că logic era ca această lege să fie discutată doar în Guvern - adică o simplă formalitate, şi apoi transmisă Parlamentului", se mai arată în comunicat.

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să formeze un grup de lucru interministerial care să elaboreze noua lege a salarizării publice, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a adăugat că actul normativ ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii februarie.

Citește și: Alina Gorghiu, greșeli de clasa a II-a la limba română! Identificați gafele liderului PNL

Suciu a precizat, după şedinţa de Guvern, că Executivul a aprobat două memorandumuri în acest sens, el arătând că legea salarizării publice va trebui reactualizată.

"În acest moment avem 110 clase de salarizare şi, dintre acestea, 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorărilor salariului minim din 2010 şi până acum într-un ritm accelerat (...), lipsesc criteriile de performanţă. De asemenea, avem situaţii în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanţilor, tot ca urmare a modificărilor şi a majorărilor salariilor minime în ultima perioadă şi salariile celor cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul celor cu studii medii. Acestea trebuie clarificate în acest grup de lucru interministerial", a spus Suciu.

Citește și: Traian Băsescu l-a umilit pe Mihai Gâdea

Potrivit lui Dan Suciu, acest grup interministerial va începe un proces de consultare cu toate instituţiile, ministerele, care să îşi poată exprima un punct de vedere în legătură cu modificările legii salarizării publice.

Astfel, o primă întâlnire va avea loc pe 14 ianuarie, iar ultima până pe 4 februarie.

Citeşte şi: Detalii de ultimă oră de la meteorologi: Scad temperaturile și revin ninsorile

"Vor fi aceste întâlniri cu fiecare minister în parte, cu reprezentanţii autorităţilor locale, ale sindicatelor, cu comisiile de specialitate din Parlament. Se vor încheia într-un document de lucru, care va trebui prezentat într-o şedinţă de Guvern sau la nivelul Guvernului pentru ultimele detalii în perioada 5 - 10 februarie. Vom avea o formă finală a proiectului imediat după 10 februarie. E un efort consistent pentru această lună de a clarifica elementele menţionate şi de a găsi echilibrul just la nivelul salarizării publice, un document foarte aşteptat", a explicat Suciu.

Citeşte şi: Miron Mitrea, DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre Victor Ponta, Vanghelie, Oprescu și PSD

El şi-a exprimat speranţa ca proiectul de lege să fie gata până la jumătatea lunii februarie, pentru a putea intra în dezbaterea Parlamentului.

"Proiectul există, este o lege care nu a intrat în vigoare în forma care a fost aprobată şi care trebuie actualizată în şapte - opt lucruri importante. Vom vedea şi pe parcursul discuţiilor care vor urma. Sigur că diferenţele pot fi importante, dar pornim de la proiectul existent, pentru că el este rezultatul unor negocieri în momentul respectiv în 2010", a mai spus Suciu.

Citeşte şi: Un lider din PSD a fost reținut de procurori: E acuzat de evaziune şi spălare de bani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.