Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD pune cruce în Senat planurilor PNL pentru CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Senatorii au dezbătut, marți, un proiect de lege susținut de PNL și care prevede ca deciziile CCR să fie luate cu o majoritate de două treimi (adică 6  din 9 voturi) față de o majoritate simplă așa cum este acum în lege, atunci când verifică „legi organice care vizeaza o legislatie de a complexitate ridicata, precum codurile” dar și la conflictele juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice. Proiectul mai prevede posibilitatea ca un judecător al CCR aflat în incompatibilitate să fie recuzat sau să se abțină.

Social-democrații nu vor vota legea, a explicat senatorul Șerban Nicolae. Acesta a explicat că PSD nu votează proiectul pentru că „ține de o conjunctură politică” în care PNL-ului nu îi convin deciziile CCR. Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii susțin proiectul pentru că este prim pas către o „reformă” a CCR.

PSD are singur majoritate în Senat. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților, Senatul fiind acum for decizional.

Citește și: Alexandru Rafila SEMNALEAZĂ ABERAȚII legate de amenzile aplicate: oamenii care fac mișcare în AER LIBER NU pun în pericol sănătatea nimănui .

LEGEA PROPUSĂ:

Art. l. - Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, Republicată în temeiul dispozițiilor art. V din Legea nr. 177/2010, în Monitorul Oficial al României, Partea l, nr. 672 din 4 octombrie 2010, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul Art. 18, după alin. (2) se introduce un nou articol (2)1 care prevede:

Alin. (2)1 : În cazul în care obiectul sesizării Curții Constituționale vizează controlul de constituționalitate al unei legi organice, care vizează o legislație de o complexitate ridicată, precum codurile, decizia Curții Constituționale se pronunță în urma deliberării, cu votul unei majorități calificate de două treimi din numărul total de judecători ai Curții Constituționale. Restul dispozițiilor prevăzute la alin. (2) rămân pe deplin aplicabile.

2. La articolul Art. 35, după alin. (3) se introduce un nou articol (4) care prevede:

Alin. (4): Decizia Curții Constituționale se pronunță în urma deliberării, cu votul unei majorități calificate de două treimi din numărul total de judecători ai Curții Constituționale.

3. Art. 55 se modifică în sensul eliminării sintagmei „și nici cele privind recuzarea judecătorilor” și introducerea unor alineate noi de la (2) - (4), articolul urmând a avea următoarea formă:

Alin. (1): Curtea Constituțională, legal sesizată, procedează la examinarea constituționalității, nefiind aplicabile dispozițiile Codului de procedură civilă referitoare la suspendarea, întreruperea sau stingerea procesului.

Alin. (2): În cazul în care un judecător al Curții Constituționale se află într-un caz de incompatibilitate, în accepțiunea art. 41 și 42 din Codul de procedură civilă, acesta poate fi recuzat și/sau se poate abține. Judecarea cererii de recuzare sau de abținere se judecă de către un complet extraordinar format din 3 judecători ai Curții Constituționale, trași la sorți în mod aleatoriu.

Alin. (3): Constituirea completului extraordinar de judecare a cazului de incompatibilitate se poate realiza de îndată ce cererea de recuzare sau abținere este formulată. Completul are posibilitatea să se pronunțe în aceeași zi asupra cererii, urmare a administrării probelor necesare în acest sens.

Alin. (4): în cazul în care cererea de abținere sau recuzare este admisă, judecătorul incompatibil nu mai poate participa la dezbateri și deliberări, neavând nici drept de vot în cauza în care s-a constatat ca fiind incompatibil. În caz de paritate de voturi în cauza în care unul sau mai mulți judecători au fost recuzați sau s-au abținut, votul Președintelui în funcție al Curții Constituționale determină majoritatea, derogându-se astfel de la orice restricție cu privire la participarea la vot a tuturor judecătorilor Curții Constituționale.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.