Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin a câștigat pe termen scurt după rebeliunea lui Prigojin, dar ar putea să se confrunte cu noi revolte: ce a greșit liderul de la Kremlin (analiză NYT)

vladimir putin

După rebeliunea organizată de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, Vladimir Putin nu a recurs la represiuni dure și încearcă să rezolve situația oferind forțelor de securitate mai mulți bani și puteri. Astfel, președintele Federației Ruse, formează riscuri pentru noi revolte, potrivit experților intervievați de The New York Times.

Politologul rus Ekaterina Shulman subliniază că săptămâna trecută Kremlinul a organizat o ceremonie de lux pentru forțele de securitate, iar militarii, poliția și alți ofițeri au primit o indemnizație oficială de 10,5%. În plus, Putin a promis mai multe arme unuia dintre cei mai loiali șefi ai săi de securitate, șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov.

Experții observă că recompensarea serviciilor militare și de securitate cu mai mulți bani și autoritate generează diverse riscuri: anumite grupuri din cadrul acestor structuri pot ceda tentației de începe propria rebeliune. Ei cred că Putin se va confrunta cu noi amenințări din cauza extinderii puterilor în aparatul de securitate, format din diverse grupuri de interese și centre de putere, relatează sursa citată.

"Este foarte posibil ca, uitându-ne la modul în care s-a dezvoltat rebeliunea lui Prigozhin, alți jucători din serviciile speciale să vadă acest lucru, să spunem, ca un curs mai probabil de acțiune decât a fost înainte de experiența lui Prigozhin. Pe termen scurt, Putin a câștigat aici. Dar, pe termen lung, aceasta este o situație destabilizatoare", spune Grigori Golosov, profesor de științe politice la Universitatea Europeană din Sankt Petersburg.

Analiștii sugerează, de asemenea, că, după pierderea Wagner ca unitate de luptă, Putin se va confrunta cu o nouă problemă: loialitatea sa post-rebelă ar putea afecta, de asemenea, eficacitatea Rusiei pe câmpul de luptă.

"Putin și întregul său sistem se confruntă acum cu o dilemă. Dacă puneți principiul loialității deasupra eficienței, atunci nu vor exista riscuri asociate cu insurgența. Dar nu va exista nici o speranță pentru o funcționare mai eficientă a sistemului", spune Nikolai Petrov, cercetător invitat la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate din Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.