Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat, o stea la apus

 

Chiar dacă presiunea publică asupra lui Raed Arafat pare să se fi diminuat, acesta este o stea la apus. Am spus imediat după accidentul aviatic din Apuseni că Raed Arafat trebuie înlocuit la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. De atunci s-au mai întâmplat câteva tragedii, catastrofe, culminând cu incendiul de la Colectiv, în care 60 de tineri şi-au pierdut nevinovaţi viaţa.
Cu prilejul audierilor din comisiile de specialitate privind investirea Guvernului Cioloş, l-am întrebat pe Petre Tobă, o stea în devenire, pe atunci aspirant la fotoliul de ministru de Interne, dacă îl va menţine în funcţia de secretar de stat pe Raed Arafat. Invocam la acea dată, ca temei pentru întrebarea mea, deficienţele semnalate de presă în privinţa funcţionării sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă în drama de la Colectiv. Încurajat de privirile admirative ale audienţei şi supravegheat pe sub sprâncene legendare de Gabriel Oprea, predecesorul său, Petre Tobă mi-a dat un răspuns corect politic: o să fac o evaluare şi mai apoi o să decid.
După ce presa a demonstrat că Raed Arafat a dezinformat opinia publică în legătură cu corespondenţa dintre ISU, instituţie aflată în coordonarea sa, şi organizatorii evenimentului de la Colectiv, însuşi Dacian Cioloş a apreciat că  ceea ce s-a întâmplat la ISU Bucureşti arată că sunt „probleme structurale, şi nu o situaţie punctuală”. Prim-ministrul i-a spus în ultima şedinţă de guvern ministrului de Interne, Petre Tobă, că aşteaptă de la Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, un plan de restructurare şi reformă ale ISU. Asta înseamnă că asemenea planuri nu au existat, mai precis că Raed Arafat nu şi-a făcut treaba în calitate de secretar de stat – şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Mergând mai departe în aceeaşi logică, opinia publică şi Dacian Cioloş au făcut evaluarea lui Raed Arafat în locul ministrului de Interne.
Plecarea lui Raed Arafat din fotoliul de secretar de stat la Interne, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este inevitabilă. Acesta şi-a arătat limitele pe situaţii care au îngrozit întreaga Românie, cum ar fi accidentul aviatic din Munţii Apuseni, tragedia de la Siutghiol, imposibilitatea de a repera un planor dispărut în munţi sau catastrofa de la Colectiv. Este vorba de lipsa de capacitate a medicului Arafat de a administra sistemul naţional de intervenţii in situaţii de urgenţă, un sistem în care o întârziere de o secundă la intervenţie poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în care lipsa de proceduri poate face diferenţa dintre un accident şi o catastrofă. Menţinerea lui Raed Arafat în actuala funcţie ne costă prea mult, şi aici socoteala se face în vieţi omeneşti.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.