Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: ESMA a criticat unele autorităţi naţionale de reglementare pentru gestionarea operaţiunilor financiare post-Brexit

CCIR
Brexit

Autorităţile de reglementare din Irlanda, Luxemburg şi Ţările de Jos au permis fondurilor de investiţii care şi-au mutat operaţiunile din Londra în UE după Brexit să opereze cu personal de conducere mai redus în noile locaţii, se arată într-un raport publicat joi de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) transmite Reuters.

După ce Marea Britanie a votat în 2016 în favoarea ieşirii din UE, sute de fonduri de investiţii, platforme de tranzacţionare bănci şi companii de asigurări s-au grăbit să-şi deschidă huburi în blocul comunitar, deoarece din 2020 nu mai puteau folosi Londra ca bază pentru a-i servi pe clienţii din UE.

ESMA a publicat îndrumări pentru a opri autorităţile naţionale de supervizare din UE să atenueze reglementările pentru a atrage firme şi locuri de muncă de la Londra. Modul cum au fost aplicate reglementările în Irlanda şi Luxemburg - două centre principale din UE pentru fondurile de investiţii, şi Ţările de Jos "nu îndeplinesc aşteptările organismelor de supervizare", susţine Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe. Instituţia apreciază că autorităţile naţionale au autorizat firme care avea un număr insuficient de angajaţi în funcţii de conducere şi resurse tehnice limitate, potrivit Agerpres.

Numai o singură autoritate de reglementare din UE - Franţa - a îndeplinit deplin aşteptările organismelor de supervizare în privinţa asigurării unei gestiuni corespunzătoare a huburilor post Brexit, susţine ESMA.

Şi tranzacţiile bursiere s-au mutat spre UE. Bursa de valori de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în 2021, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în pofida eforturilor centrului financiar britanic de a face pieţele sale financiare mai atractive după Brexit.

Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe Exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Bursa de la Amsterdam a totalizat 8,97 miliarde de euro luna trecută, faţă de 8,32 miliarde de euro la Bursa de la Londra.

De asemenea, ESMA a cerut Germaniei să verifice "mai cuprinzător" situaţiile în care aranjamentele extinse de externalizare la noile huburi din UE ar putea face ca o firmă care cere permisiune a de a opera în UE să fie o entitate de tip "cutie poştală". Berlinul ar trebui să stabilească o procedură oficială pentru înregistrarea tuturor condiţiilor necesare pentru autorizarea firelor, susţine Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.