Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport în privinţa delfinilor din Asia: Sunt cu un pas mai aproape de extincţie

delfini

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) a anunţat marţi că a modificat statutul delfinului Irrawaddy şi pe cel al marsuinului fără aripioară dorsală, două specii care trăiesc în apele din Asia, de la "vulnerabil" la "în pericol", fapt ce înseamnă că aceste vieţuitoare marine se află cu un pas mai aproape de extincţie, informează Reuters.

În cea mai recentă actualizare a Listei Roşii cu animale ameninţate cu dispariţia, aceeaşi organizaţie ecologistă a decis să mute cu două categorii oposumul cu coadă în formă de inel, care trăieşte în vestul Australiei, din categoria "vulnerabil" în categoria "în pericol critic de dispariţie".

Reevaluarea statutului deţinut de cele două mamifere acvatice din Asia a fost luată după ce numărul de delfini Irrawaddy s-a înjumătăţit în ultimii 60 de ani. Acelaşi fenomen s-a produs şi în cazul marsuinului fără aripioară dorsală în ultimii 45 de ani. "Aceste specii trăiesc în ape de mică adâncime, în apropiere de ţărm, şi ambele au populaţii care depind de sisteme hidrologice cu apă dulce, iar acest fapt le face extrem de vulnerabile în faţa activităţilor umane", a declarat Craig Hilton-Taylor, directorul departamentului din cadrul UICN care întocmeşte Lista Roşie a animalelor ameninţate cu dispariţia.

"În fluviul Mekong, de exemplu, cele mai multe dintre decesele delfinilor Irrawaddy înregistrate în ultimii ani au fost cauzate de plasele de pescuit. Aceste plase atârnă ca nişte cortine ale morţii de-a lungul fluviului", a explicat acelaşi specialist, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte oposumul de vest cu coadă în formă de inel, clima tot mai uscată şi mai aridă din Australia a determinat scăderea cu peste 80% a populaţiei din această specie în ultimul deceniu, precizează UICN. "Ameninţările care împing speciile spre extincţie provin de la noi, de la oameni... Asta înseamnă şi faptul că putem să facem anumite lucruri pentru a preveni acest lucru", a adăugat profesorul Craig Hilton-Taylor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.