Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raspuns la apelul ONG pentru vot deschis la ridicarea imunitatii

link
Il reproduc integral – merita:
“Organizatiile semnatare solicita parlamentarilor români: - sa nu mai puna piedici justitiei în dosarele în care sunt implicati colegii lor, - sa voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatiii parlamentare - sa nu mai faca declaratii care aduc prejudicii justitiei. Parlamentul României respinge constant cererile DNA de arestare preventiva sau de punere sub urmarire penala. În ultimii ani, Camera Deputatilor si Senatul au redevenit scutul parlamentarilor si al fostilor ministri - actuali parlamentari cercetati pentru coruptie, refuzând toate cererile DNA de ridicare a imunitatii parlamentare. Imunitate parlamentara transformata in impunitate Marius Isaila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari investigati de DNA care au beneficiat de protectia majoritatii senatorilor si deputatilor români, plasându-se astfel deasupra legii. Aceasta atitudine sfidatoare submineaza statul de drept si ne plasează în afara civilizației occidentale. Reprezinta, totodată, o tradare a intereselor României, fiind o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale într-un context extern atât de framântat. Importanti lideri politici continua sa intervina, prin declaratii publice, în actul de justitie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizeaza public cu sefi de consilii judetene sau primari investigati pentru corupție – Adrian Duicu (Mehedinti), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanta) – acuzând DNA ca face „dosare politice”. La rândul lor, lideri locali cercetati pentru coruptie sau conflict de interese, precum Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, cer desfiintarea institutiilor care îi investigheaza. Solicitam parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor sa nu mai faca scut pentru imunitatea colegilor lor în fața justitiei și sa voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul sa stie cum se pozitionează alesii lor. Solicitam de asemenea tuturor politicienilor sa se abtina de la declarații ce aduc atingere intereselor justitiei. Freedom House România Grupul pentru Dialog Social Expert Forum Centrul Român pentru Politici Europene Societatea Timisoara” (aici)
Am scris despre acest subiect – facand aceeasi solicitare privind votul la vedere – la inceputul acestei saptamani. Nu e un titlu e glorie, e doar proba unei preocupari largi, uniforme, care nu-i exclude, paradoxal, nici macar pe parlamentari:
“Ori, pentru a nu deveni o institutie caduca, un soi de divan boieresc detestat de toata lumea, Parlamentul ar trebui sa accepte votul la vedere pentru ridicarea imunitatii deputatilor si senatorilor. Asumarea barbateasca a propriilor opinii n-ar submina cu nimic forta parlamentarilor – dimpotriva: daca simti ca se comite un abuz e datoria ta sa o spui cu voce tare, sa o strigi, nu sa pitesti doua bilute mici cat o aspirina in cupa de culoare opusa.” (aici)
Faptul ca cinci ONG-uri puternice incep (sau reincep) aceasta lupta reprezinta doar premisa moale a reusitei. Premisa tare, daca imi este permisa o sugestie, ar fi ca parlamentarilor sa le fie solicitata, de catre aceleasi organizatii, o opinie individuala si explicita pe subiect. Ma indoiesc ca un simplu apel platonic va convinge majoritatea parlamentarilor sa renunte, intr-un act de voluntarism nebun, la propria plasa de siguranta (“Daca urmez eu?”). Cred insa ca, prin responsabilizare personala, fructificand suportul nucleelor care adera deja la idee, se poate forma o masa critica care sa aduca problema pe agenda publica si, progresiv, sa genereze o presiune publica reala.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.