Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răspuns pentru curioși: Ce au făcut entitățile media patronate de Patriarhia Română în al doilea an de pandemie

Trinitas TV
Trinitas TV

Ierarhii Bisericii Ortodoxe s-au strâns, joi și vineri, în cadrul unor ședințe de lucru a Sfântului Sinod. Vineri, la partea solemnă a ședinției, a fost prezentat și raportul activităților desfășurate în Patriarhia Română.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a prezentat raportul‑sinteză intitulat „Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Pentru că mare parte a celor care atacă frecvent Biserica aduc aminte și de ”inutilitatea” posturilor de radio și TV ale Patriarhiei, Trinitas TV și Radio Trinitas, dar și celelalte entități media, STIRIPESURSE.RO publică raportul care face referire la însemnătatea pe care o are presa bisericească centrală și locală din eparhiile BOR.

Entitățile de presă ale Bisericii Ortodoxe Române au un impact social și cultural uriaș, iar cifrele de audiență o demonstrează. Spre exemplificare, conturile de social-media ale Trinitas TV sunt printre cele mai urmărite în rândul televiziunilor din România, iar tirajul Ziarului Lumina este cel mai mare.

”La nivel central, Biroul de presă şi relaţii publice al Patriarhiei Române a adus la cunoştinţa opiniei publice, prin comunicate de presă, precizări și intervenții mediatice ale reprezentanților săi, atât tematica și manifestările anului omagial și comemorativ 2021 în Patriarhia Română, manifestări care în contextul pandemiei și al stărilor succesive de alertă s‑au desfășurat preponderent în spațiul online, cât și poziționarea și mesajele instituționale care s‑au impus în contextul vieții sociale și bisericești din toamna acestui an, marcată grav de valul 4 al pandemiei.

În contextul mediatic dominat de campania de vaccinare desfășurată de autorități în acest an, Biroul de presă al Patriarhiei Române a redactat și difuzat numeroase comunicate de presă referitoare la poziționarea nuanțată, dar favorabilă a Bisericii față de vaccinare, clarificând limitele între care poate Biserica să se implice în informarea credincioșilor ei în legătură cu un act medical, dar oferind acestora îndemnul limpede de orientare spre sfatul medicilor specialiști.

Agenția de știri Basilica a evidențiat tematicile anului 2021 printr‑un număr de aproximativ 1.200 de articole (știri, interviuri, reportaje), dintre care 250 au fost traduse în limba engleză. Aceste tematici au fost abordate și în numeroase materiale realizate exclusiv pentru social media (Facebook, Instagram, Twitter).

Au fost mediatizate cu prioritate evenimentele eparhiilor ortodoxe române din jurul granițelor țării și din diasporă, dar și cele legate de tema comemorativă a anului 2021, cum au fost concursurile eparhiale privind organizarea cimitirelor. La zilele naționale ale țărilor unde Biserica Ortodoxă Română are unități de cult, au fost realizate articole de tip „Factbox”, materiale care vizează specificul Ortodoxiei românești în zona respectivă, situația parohiilor și informații de contact. De asemenea, au fost transmise buletine informative de tip newsletter prin e-mail cu resurse adresate românilor din diasporă.

Au fost promovate prin diferite materiale pentru social media sărbătorile sfinților ocrotitori ai românilor din afara granițelor. Au fost realizate diverse interviuri cu preoți sau ierarhi din diasporă, fotoreportaje la cimitire (Mănăstirea Cernica, Cimitirul Bellu) și la diferite monumente ale personalităților și eroilor.

Publicațiile LUMINA au alocat pagini și rubrici speciale pentru temele Anului omagial și comemorativ 2021. Prin ediţiile tipărite ale Ziarului Lumina, Luminii de Duminică şiVestitorului Ortodoxiei, precum și prin prezenţa digitală pe site‑urile www.ziarullumina.ro, www.vestitorulortodoxiei.ro și în rețele sociale, au fost mediatizate activitățile tematice organizate de Patriarhia Română, de Centrele eparhiale, de şcolile teologice şi de alte instituţii educaţionale şi culturale.

Ziarul Lumina a promovat proiectele educaţionale, catehetice, editoriale și social‑filantropice desfășurate în eparhiile, parohiile și mănăstirile din afara României, prin selecții de știri, interviuri, reportaje şi documentare. Obiectivul principal a fost mai buna cunoaștere de către cititorii din țară a vieții spirituale a românilor aflați departe de patria de origine și, prin intermediul comunicării virtuale, cultivarea și intensificarea legăturilor între românii ortodocși de pe diferite meridiane ale lumii, prin credință, limbă și cultură.

În cadrul rubricilor speciale dedicate Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, s‑a accentuat evidențierea și promovarea valorii liturgice și culturale a cimitirelor, ca monumente ale continuității și simboluri ale recunoștinței și comuniunii între generații. Au fost promovate modelele de bune practici în privința grijii față de locurile în care își dorm somnul de vecii străbunii noștri, s‑au scris articole despre temeiurile teologice ale tradițiilor ortodoxe privind respectul față de cei adormiți în Domnul. Au fost readuse în conștiința publică personalități uitate, demne de respectul comunităților pe care le‑au slujit și s‑au realizat documentare fotografice cu cimitire reprezentative pentru istoria națională și locală.

Anul omagial 2021, dedicat pastorației românilor din afara României, a reprezentat pentru Lumina de Duminică o deschidere către viața bisericească a românilor din diasporă. Experiențele duhovnicești, cuvintele de învățătură și predicile mai multor slujitori din alte țări au fost găzduite în paginile săptămânalului de cultură și spiritualitate al Patriarhiei Române.

Publicaţia de informaţie bisericească Vestitorul Ortodoxiei a dublat în anul 2021 numărul articolelor dedicate diasporei ortodoxe române.

Postul Radio TRINITAS a desfășurat o bogată activitate prin care a promovat programul omagial și comemorativ al Bisericii de anul acesta. Buletinele informative, jurnalele și emisiunile de actualitate religioasă au mediatizat, în peste 1.200 de știri, toate activitățile organizate de eparhiile Patriarhiei Române. A fost introdusă o rubrică de istorie culturală a exilului și a diasporei românești din secolele XIX și XX, intitulată „România din inima mea”. A fost difuzată o serie de reportaje sub genericul „Copiii dintre granițe”. Prin acest demers, radioul Patriarhiei Române a atras atenția asupra faptului că peste 100.000 de copii au cel puțin un părinte plecat să lucreze în altă țară.

În programele postului de Televiziune TRINITAS, în anul 2021, vocile românilor din diasporă s‑au făcut auzite în mod special în cele peste 40 de ediții ale emisiunii „România de peste granițe”. O atenție deosebită a fost acordată și românilor din regiunile istorice aflate în jurul țării prin lansarea noii emisiuni „Chipuri și inimi de români”. O altă emisiune lansată în acest an este „Timpul reîntoarcerii”, dedicată românilor care s‑au restabilit în România după ce au locuit, profesat sau studiat pentru mai mulți ani în diasporă, devenind modele de bune practici prin felul în care își folosesc experiența dobândită în străinătate pentru a ridica nivelul de calitate a vieții în societatea românească.

În cadrul proiectului „Purtătorii de neam”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, au fost produse 35 de emisiuni dedicate diasporei, care au cuprins reportaje și interviuri realizate în țări precum: Italia, Irlanda, Franța, Suedia, Danemarca, Republica Moldova, Ungaria sau Belgia.

În Anul omagial al pastorației românilor din afara României au fost realizate filmele documentare „Credința - patria românilor de pretutindeni” și „Români în gulagul sovietic”.

În contextul Anului comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor, la componenta Cultură a Sectorului cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române a fost inițiată elaborarea medalioanelor biografice și a argumentelor pentru începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români din timpul comunismului. Totodată, au fost realizate filmele documentare: „Părintele Dometie Manolache - monah mărturisitor și darnic”, „Cimitirul Mănăstirii Cernica. Istorie și veșnicie”, iar în prezent se lucrează la elaborarea filmului documentar „Mormântul Eroului Necunoscut”.

La nivel local, mass‑media bisericească a promovat programul‑cadru al Anului omagial și comemorativ 2021 și evenimentele organizate cu acest prilej în eparhii, îndeosebi prin intermediul foilor parohiale, revistelor eparhiale, posturilor de radio și de televiziune existente în unele eparhii, precum și pe site‑urile oficiale.”, se arată în raportul prezentat la ședința solemnă a Sfântului Sinod.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.