Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnări de situație în clasamentul partidelor în Capitală (sondaje)

sondaj

Cu un primar anti-PSD, cei mai mulți bucureșteni preferă formațiunea social-democrată în aceeași măsură ca în urmă cu patru ani. USR a suferit un șoc electoral, din care nu și-a revenit complet, în timp ce PNL stagnează în București, reiese din sondajele de opinie realizate la nivel național de CURS.

Vezi și: Surpriză uriașă la casele de pariuri, după intrarea Gabrielei Firea în cursă: cine este favorit la Primăria Capitalei

PSD este partidul dominant

Social-democrații au pornit de la 32,4% (finalul anului 2020), după care a traversat oscilații care au purtat partidul între un minim 29% și maxim 35% în intenția de vot.

Cele mai recente date colectate de CURS indică faptul că PSD nu s-a erodat în Capitală, scorul partidului fiind de 33% în luna aprilie.

USR își revine

În urmă cu patru ani, USR se afla pe locul 2 în intenția de vot din Capitală, cu 27%.

Cu primari USR în Sectoarele 1 și 2 și cu un Primar General care fusese susținut de USR, partidul a traversat o catastrofă electorală ajungând la 10% în intenția de vot în august 2022, ceea ce reprezintă pierderea a aproape două treimi din zestrea electorală.

Partidul și-a revenit ușor, pe parcursul următorului an, pentru ca alianța cu PMP și Forța Dreptei să ducă noua construcție politică, Alianța Dreapta Unită, la 23% în intenția de vot conform ultimului sondaj CURS din aprilie.

Liberalii merg cu frâna de mână trasă

Al treilea partid din București în urmă cu patru ani, PNL a reușit timp de aproape doi ani, între ianuarie 2022 și octombrie 2023, să urce în preferințele electoratului și să depășească USR.

Fără să aibă o fluctuație prea mare în intenția de vot, PNL a atins totuși un maxim 23% și a coborât cel mai mult până la 15%.

Cel mai recent sondaj CURS, din luna aprilie, arată că PNL are 17% în Capitală, revenind astfel pe locul 3 după creșterea Alianței Dreptei Unite în sondaje.

AUR se stinge

Aproape inexistent în București la finalul anului 2020, cu o cotă de 0,9% în preferințele alegătorilor, partidul AUR a avut o ascensiune fulminantă ajungând până la 16%. Între august și decembrie 2022, AUR a fost al treilea partid din Capitală, după PSD și PNL. Începând cu anul 2024, AUR a început să piardă puncte în intenția de vot din Capitală și în luna aprilie are 10%, conform sondajului CURS.

SOS România, partid condus de senatoarea Diana Șoșoacă (AUR) are priză redusă la publicul bucureștean. Formațiunea care a început să fie sondată de CURS în iunie 2023 a avut maxim 6% în București, iar în cel mai recent sondaj CURS are 2% din preferințele electoratului Capitalei.

Partid de lider

PUSL a crescut masiv în București de când reprezentantul partidului, Cristian Popescu Piedone, și-a anunțat intrarea în cursa pentru Primăria Capitalei, ajungând până la 11%. Creșterea în popularitate a lui Piedone, denumit „cometă” de către adversari, a funcționat pe post de locomotivă pentru PUSL. Pe măsură ce la startul campaniei s-au aliniat și candidații PNL și PSD, scorul PUSL în București a scăzut la 6% în sondajul CURS din aprilie, suficient însă cât șă-și asigure o prezență în CGMB.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.