Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata şomajului în UE a crescut foarte puţin în luna mai

somaj

Atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, rata şomajului a crescut foarte puţin în luna mai comparativ cu luna aprilie, potrivit unei estimări publicate joi de Eurostat, care subliniază însă că modul său de calcul nu permite cuantificarea deplină a consecinţelor măsurilor de carantină asupra pieţei muncii, informează AFP.

Datele Eurostat arată că rata şomajului în zona euro a crescut în luna mai 2020 până la 7,4%, de la 7,3% în luna aprilie. Este vorba de o cifră sub estimările analiştilor care prognozau o creştere a ratei şomajului până la 7,7%, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Guvernul a modificat regulile din starea de alertă! Ce măsuri se vor lua

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a urcat la 6,7% în luna mai, de la un nivel de 6,6% în aprilie. În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în luna aprilie se înregistrau în Cehia (2,4%) şi Polonia (3%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (14,5%).

În România, datele Eurostat arată că rata şomajului a crescut de la 4,8% în luna aprilie 2020, până la 5,2% în luna mai 2020.

Această creştere modestă a şomajului se explică şi prin criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul, cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Citește și: Economistul Mircea Coșea, despre planul de relansare economică al PNL: E ca o carte de telefon

Însă, chiar dacă începând din luna martie s-a înregistrat o creştere puternică a solicitărilor pentru acordarea de indemnizaţii de şomaj, o parte importantă din persoanele înscrise la oficiile pentru şomeri nu mai pot fi consideraţi că sunt în căutare activă a unui loc de muncă. "Această situaţie conduce la discrepanţe între numărul de şomeri înregistrat la oficiile de muncă şi cel măsurat conform definiţiei BIM", explică Eurostat.

În cazul României, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că rata şomajului în România a urcat la 5,2% în mai 2020, la nivelul celei din a prima parte a anului 2017, rata şomajului la bărbaţi fiind cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât la femei.

"Rata şomajului în luna mai 2020 a crescut la nivelul celei de acum 3 ani (prima parte a anului 2017), respectiv cu 0,4 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,2 faţă de 4,8%)", precizează INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna mai a anului 2020 a fost de 463.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (432.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (352.000 persoane).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.