Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război politico-penal în Capitală, pe seama bolnavilor de cancer

Bucuresti
Bucuresti harta

Blocajul edilitar din Capitala României pare să fi depășit demult lupta edilului general cu caloriferele înghețate, apa rece, blocajele din trafic sau poluarea. Concursul amplasării de milioane de stâlpișori pare depășit doar de cel al pierderii, pe bani publici, a proceselor cu primarii de Sector sau cu mari companii (internaționale sau locale) de construcții. Asta în timp ce adevărații rechinii imobiliari, cei care „nici nu știau” că au nevoie de autorizații și avize, își văd în continuare de treabă, nederanjați de nimeni. În acest context, pe lângă pagubele economice uriașe aduse bugetului de Stat, urmare a paralizării tuturor investițiilor în ultimii trei ani, dar și a risipei de milioane de euro din buzunarele bucureștenilor pentru servicii juridice inutile, soldate cu pierderea proceselor fantasmagorice intentate, o nouă temă de acuzații politice și penale a explodat în jurul Municipalității.

Astfel, în conflictul cu omologul USR-ist de la Sectorul 2, Nicușor Dan a blocat investiții prin PNRR destinate pacienților oncologici, refuzând o derogare punctuală de la suspendarea PUZ-ului de sector. În vara anului trecut, Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a vorbit despre opoziția primarului, spunând că juriștii PMB resping deblocarea Planului Urbanistic pentru obiective strategice, iar finanțările europene pentru Centrul Național de Oncologie de la Fundeni vor fi pierdute. După acest veritabil dezastru cu tentă umanitară, mai ales raportat la tematica atât de sensibilă a unor bolnavi greu încercați, alianța PNL-USR-PMP din Consiliul General a cauționat pe mai departe nu doar stoparea investițiilor, ci și contractarea inutilă a serviciilor de consultanță juridică, fapt ce va fi verificat de Curtea de Conturi.

Însă drama administrativă nu se oprește aici.

De data aceasta, edilul este acuzat de nerespectarea unei decizii definitive a instanței. Nicușor Dan a pierdut sala de judecată în fața SANADOR, în 2023, procesul în care a refuzat emiterea autorizației de construire pentru o clădire destinată, paradoxal, tot pacienților oncologici. Curtea de Apel București a respins recursul PMB, confirmând sentința anterioară și obligându-l pe edil să aprobe edificarea, prin eliberarea autorizației. Până la acest moment, sursele Municipalității afirmă că respectiva autorizație nu ar fi fost eliberată, încălcându-se astfel hotărârea magistraților. De aici problema devine penală, câtă vreme nerespectarea unei sentințe rămase definitive constituie infracțiune. Mai interesant este că tema scandalului a fost făcută recent publică într-o ședință a CGMB, înregistrarea video devenind virală. Un consilier general l-a acuzat pe primar că ar avea înțelegeri oculte și abuzive cu avocații pe care i-a angajat, probabil în interiorul contractelor în valoare de 18 milioane de lei numai în 2023.

Implicațiile sunt mult mai întinse

Iar implicațiile merg mult mai departe, dacă ne gândim la altă recentă înfrângere suferită în instanță de Nicușor Dan. Săptămâna trecută, Tribunalul București a respins procesul intentat de șeful Municipalității tot omologului USR-ist de la Sectorul 2, căruia îi ceruse anularea unei autorizații. Judecătorii au constatat lipsa calității procesuale, arătând mai precis faptul că edilul general nu are nicio autoritate sau competență pentru a verifica primăriile de Sector sau a le solicita să retragă autorizații de construire.

Problema pe care însă mulți bucureșteni o constată ține mai degrabă de abordarea abuzivă a acestor spețe, abordare aducătoare, așa cum am arătat, de multe prejudicii. Despăgubirile dispuse deja de instanță se ridică la sume importante, care înmulțite cu cele câteva sute de dosare deschise de PMB, cu șanse mari la același deznodământ, înseamnă alte milioane de euro risipite din bani publici. De aici paradoxul: pe de o parte, inițierea de procese de hărțuire sau blocare a altor administrații ori a investitorilor s-au dovedit neinspirate, soldându-se integral cu înfrângeri în instanță, însoțite de plata unor despăgubiri. Pe de alta, pe lângă sumele datorate celor chemați inutil în judecată, alte milioane sunt risipite pentru serviciile de avocatură fără niciun rezultat, prejudiciul fiind astfel dublu. Locuitorii Capitalei plătesc, deci, atât pentru inutilitatea demersului de a lansa acuzații la adresa tuturor, cât și pentru avocații care trebuie să reprezinte Primăria, în ciuda evidentei lipse de șanse în aceste procese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.