Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul fără gloanețe dintre China și SUA: se ridică un mare 'zid' pentru blocarea chinezilor pe o piață strategică

ceomagazine.co.kr
razboi sua china

Ministerul Comerțului din China a transmis marți că se opune ferm raportului SUA privind barierele din calea comerțului exterior în cadrul căruia "China este descrisă ca țară provocând principala îngrijorare", relatează Rador Radio România.

Raportul național de estimare a comerțului privind barierele în comerțul exterior, elaborat de Biroul Reprezentantului comercial al SUA şi publicat pe 29 martie "nu a furnizat nicio dovadă care să demonstreze că politicile și practicile relevante ale Chinei au încălcat regulile OMC, dar a acuzat în mod arbitrar China că are așa-numite politici și practici "non-piață" și bariere în ceea ce priveşte produsele agricole și politicile de date", a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului.

SUA ar trebui să înceteze să profereze "acuzații false" împotriva altor țări, să respecte regulile OMC și să mențină o ordine comercială internațională corectă și echitabilă, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Context

Administraţia Biden a revizuit regulile menite să îngreuneze accesul Chinei la cipuri şi echipamente de fabricare a cipurilor de inteligenţă artificială (AI) din SUA, ca parte a unui efort de a împiedica dezvoltarea industriei de fabricare a cipurilor din Beijing, din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională, transmite Reuters, arată News.ro.

Regulile, lansate în octombrie, urmăresc să oprească livrările către China de cipuri AI mai avansate proiectate de Nvidia şi alte companii, în timp ce Washingtonul restricţionează Beijingul din cauza temerilor că sectorul său tehnologic ar putea ajuta la susţinerea armatei Chinei.

Noile reguli, care au 166 de pagini, intră în vigoare joi. Ele clarifică, de exemplu, că restricţiile privind livrările de cipuri către China se aplică şi laptopurilor care conţin acele cipuri.

Departamentul pentru Comerţ, care supraveghează controalele exporturilor, a declarat că intenţionează să continue să îşi actualizeze restricţiile privind livrările de tehnologie către China, deoarece încearcă să întărească şi să ajusteze măsurile.

SUA şi Marea Britanie au anunţat un parteneriat în domeniul ştiinţei securităţii inteligenţei artificiale

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat luni un nou parteneriat în domeniul științei siguranței inteligenței artificiale (AI), pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de viitoarele versiuni de ultimă generație, scrie Reuters, potrivit Rador Radio România.

Secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, și secretarul britanic pentru tehnologie, Michelle Donelan, au semnat la Washington un memorandum de înțelegere pentru a colabora în vederea dezvoltării unor teste avansate ale modelelor de inteligență artificială, în urma angajamentelor anunțate în cadrul unui summit privind siguranța inteligenței artificiale, desfășurat în noiembrie la Bletchley Park.

"Știm cu toții că AI este tehnologia definitorie a generației noastre. Acest parteneriat va accelera activitatea ambelor noastre institute în întregul spectru pentru a aborda riscurile legate de preocupările noastre de securitate națională și preocupările societății noastre mai largi", a declarat Gina Raimondo.

În cadrul parteneriatului oficial, Marea Britanie și SUA intenționează să efectueze cel puțin un exercițiu comun de testare pe un model accesibil publicului și iau în considerare explorarea schimburilor de personal între institute. Ambele ţări lucrează la dezvoltarea unor parteneriate similare cu alte țări pentru a promova siguranța AI. "Acesta este primul acord de acest gen din lume. Inteligența artificială este deja o forță extraordinară pentru binele societății noastre și are un potențial vast de a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale lumii, dar numai dacă suntem capabili să stăpânim aceste riscuri", a declarat Michelle Donelan. Inteligența artificială generativă - care poate crea texte, fotografii și videoclipuri ca răspuns la solicitări deschise - a stârnit în ultimele luni entuziasm, dar și temeri că ar putea face ca unele locuri de muncă să devină caduce, să suspende alegerile și să depășească oamenii, cu efecte catastrofale.

Ambele țări intenționează să facă schimb de informații-cheie privind capacitățile și riscurile asociate modelelor și sistemelor de inteligență artificială și cercetarea tehnică privind siguranța și securitatea AI.

În octombrie, preşedintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv care vizează reducerea riscurilor AI.

În ianuarie, Departamentul Comerțului din SUA a declarat că propune să solicite companiilor americane de "cloud computing" să determine dacă entități străine accesează centrele de date din SUA pentru a antrena modele de AI. Marea Britanie a declarat în februarie că va cheltui peste 100 de milioane de lire sterline (125,5 milioane de dolari) pentru a lansa nouă noi centre de cercetare și pentru a instrui autoritățile de reglementare în domeniul AI cu privire la această tehnologie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.