Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Elenei Udrea după decizia luată de judecătorii ÎCCJ

Elena Udrea va afla dacă va fi condamnată să nu la închisoare în dosarul Gala Bute pe data de 13 martie. Judecătorii de la ÎCCJ nu au vrut să dea o sentință chiar de 1 martie și au amânat decizia până pe 13 martie.

”Mi-au trebuit doi ani ca să văd că la ultima faptă nici nu mai eram ministru. Nu poţi să fii aşa de disperat să acuzi un om şi să nu te mai uiţi dacă era sau nu ministru. Sentimentul e unul pozitiv. Nu am schimbat nimic de doi ani de zile. Nu mai am nicio ezitare în declaraţii. Acuzaţiile aduse, cele de luare de mită, demontate de celelalte acuzaţii. Am un sentiment bun. Mă bucur că e un complet format din femei. Nu e uşor să mergi în arest. Mi-aş dori din suflet să primească o ăpedeapsă mică. I-am iertat demult. Înţeleg slăbiciunile unor oameni care mint. Noi care nu avem copii, dar avem onoare să ne asumăm acuzaţii mincinoase?

Citește și: EȘEC total: Revista Playboy revine la fotografiile cu femei goale, după ce renunțase la ele

Ştefan Lungu a adus în minister un om Gărdean. I-am spus că nu vreau să am de-a face cu acel om. Cine să aibă interes să mă scoată? Doamna Kovesi şi domnul Coldea. A pornit dosarul imediat după ce am făcut denunţul. Interesul de a scoate oameni politici din joc pentru că ştiau lucruri despre ei. Ştiam demult lucrurile astea.

Le-au trebuit doi ani ca să se confirme ce am spus eu atunci. A trebuit să vină cineva cu o dovadă. Toţi care au făcut abuzuri

Habar nu am, a fugit, l-au răpzt. treaba lui. Era mai apropiat de domnul Coldea ca mine. Apreciez însă că domnul Ghiţă a avut probe. M-am bucurat că Ghiţă a avut probe să susţină ceea ce a spus.

Citește și: Iohannis e în cautarea noului UNPR

Nu se pune problema de condamnare. Oamenii să fie judecaţi pe probe. Vreau să fiu achitată.

S-a făcut şedinţă la SRI pentru ca să fie executată Elena Udrea. Dan Adamescu a povestit că i s-au cerut denunţuri împotriva mea sau a lui Traian Băsescu.”, a spus Elena Udrea după ședința de judecată.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Udrea a stat în arest preventiv în perioada 25 februarie - 7 mai 2015, după care a fost plasată în arest la domiciliu până la data de 16 iunie 2015.

Citește și: STUDIU Românii vor ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele din sistemul de sănătate

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu - fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă - administratorul unei firme.

Tudor Breazu şi Rudel Obreja sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală, complicitate la luare de mită şi spălare de bani; Gheorghe Nastasia - luare de mită, Ştefan Lungu - complicitate la dare de mită, Ana Maria Topoliceanu - luare de mită, Dragoş Marius Botoroagă - de dare de mită, Ion Ariton - participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Citește și: ASTA e legătura dintre o mâncare sănătoasă și persoanele care se trezesc mai devreme / STUDIU

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Citește și: El e regele care a plecat într-o vizită oficială cu peste 460 de tone de bagaje și 1.000 de persoane / VIDEO

Fostul ministru al Dezvoltării mai este acuzat că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

'Inculpatul Ariton Ion, în calitate de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menţionate şi a determinat reprezentanţii mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege. Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obţinute în modalităţile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a înregistrat în contabilitatea societăţii pe care o administra cheltuieli fictive', spun procurorii.

Citește și: Ca-n România: A ajuns la spital după ce un câine l-a mușcat de…PENIS! Cum a fost posibil

Conform DNA, în cursul anului 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediul lui Ştefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gardean şi Miron Gardean, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'.

De asemenea, sursa citată mai arată că, în perioada 2010-2011, Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, a primit aproximativ 300.000 lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. În cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gardean, direct şi indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Citește și: EȘEC total: Revista Playboy revine la fotografiile cu femei goale, după ce renunțase la ele

La data de 24 iunie 2011, s-a încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi SC Europlus Computers SRL, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României la evenimentele desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box, arată DNA.

În baza acestui contract, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Citește și: Iohannis e în cautarea noului UNPR

'Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. (...) Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană. Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât (...) sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat', se menţionează în rechizitoriul DNA.

Citește și: BARBARIE în Marea Britanie! Angajatele sunt OBLIGATE să se machieze și să poarte tocuri: Totul e ILEGAL

Anchetatorii arată că cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului aparţine Elenei Udrea, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice. Potrivit anchetatorilor, faptele i-au produs un folos necuvenit lui Obreja, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment comercial ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

În rechizitoriul DNA se precizează că Ion Ariton i-a determinat, în cursul lui 2011, pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze organizarea galei internaţionale de box profesionist în care a evoluat sportivul Lucian Bute.

În condiţiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost şi beneficiarul real al sumelor, sponsorizarea galei de box era interzisă de lege.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

În acest context, sursa citată arată că suma totală de 1.742.830 lei care a făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.