Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţii negative în Franţa la o glumă a preşedintelui Macron

CBC.ca
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declanşat un val de critici în urma unei glume făcute despre ambarcaţiunile din Comore, care - potrivit lui - nu ar servi atât pescuitului, cât transportului de imigranţi clandestini în Mayotte, departament francez în Oceanul Indian, relatează AFP.

O înregistrare video făcută în cursul unei vizite efectuate joi într-un Centru de salvare în largul mării situat în Bretagne (vestul Franţei) şi difuzat vineri seara în emisiunea Quotidien, îl arată pe şeful statului făcând un schimb de opinii cu oficialităţi locale. 

Unul dintre oficiali aminteşte diferite tipuri de ambarcaţiuni utilizate în Oceanul Indian, între care şi unele foarte uşoare, numite "kwassa-kwassa". "Ah, nu, kwassa-kwassa sunt la Mayotte", a replicat Macron, adăugând cu un ton de glumă: "Dar kwassa-kwassa pescuiesc puţin, ele aduc comorieni (în Mayotte), este o diferenţă". 

Vasele kwassa-kwassa sunt utilizate în mod curent de migranţi din arhipelagul independent Comore - una dintre ţările cele mai sărace din lume - pentru a ajunge în Mayotte, teritoriu situat la 70 km în Oceanul Indian şi devenit în 2011 al 101-lea departament francez. 

Migranţii - care pleacă în special din insula comoriană Anjouan - iau aceste kwassa-kwassa pentru a se strecura ilegal în Mayotte, uneori riscându-şi via?a. În 2015, peste 19.000 de persoane au fost expulzate peste frontieră de la acest departament, faţă de circa 20.000 din întregul teritoriu francez. 

Aceste tentative de traversare a mării se soldează cu numeroase decese anual, ca urmare a naufragiilor micilor ambaracţiuni pe care senatorul de Mayotte, Zhani Mohamed Soilihi, membru al grupului socialist şi republican, le numea "navele morţii" într-o dezbatere parlamentară la începutul anului 2017. 

Contactat de AFP, serviciul de presă al preşedinţiei franceze nu a cerut scuze în numele şefului statului, dar a recunoscut că acesta a avut o "nuanţă de umor nefericit care a putut leza", adăugând că Emmanuel Macron are "în continuare o poziţie foarte clară, făcută din fermitate şi umanitate, cu privire la subiectul migranţilor în Oceanul Indian, pe care îl cunoaşte bine pentru că s-a dus în Reunion şi Mayotte cu adoptări de poziţie asupra acestei probleme" în timpul campaniei sale. "I se face un proces nedrept când poziţia sa este cunoscută", estimează Palatul Elysee. 

Serviciul de presă al preşedintelui Macron a recunoscut că acesta a făcut o "glumă nu foarte fericită" şi "neavenită". 

Adversarii politici al lui Macron au reacţionat vehement la aceste cuvinte. 

"Preşedinte al grupului de prietenie Franţa-Uniunea Comorelor din Adunarea Naţională, îl invit pe Emmanuel Macron să rezolve problemele locale mai degrabă decât să le ia în râs", a declarat deputatul socialist de Seine-Saint-Denis, Daniel Goldberg. 

Alte câteva asociaţii au criticat de asemenea cuvintele şefului statului, "condamnate cu cea mai mare fermitate" şi calificate drept "rasiste şi dezumanizante" de Consiliul reprezentativ al francezilor de origine comoriană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.