Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformă profundă a UE? Parlamentul European cere dreptul la iniţiativă legislativă: 'A venit vremea să acţionăm'

romania-alege.ro
Parlamentul European

Parlamentarii europeni au cerut joi dreptul la iniţiativă legislativă, apreciind că astfel s-ar consolida democraţia în Uniunea Europeană şi s-ar restabili echilibrul între instituţiile Uniunii, arată un comunicat al Parlamentului, publicat pe pagina de internet a acestuia, la adresa https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20220603IPR32135/time-for-parliament-to-have-a-direct-right-of-legislative-initiative.

Parlamentul European face apel la reforma procesului legislativ, cu ocazia următoarei revizuiri a tratatelor Uniunii, şi observă că - fiind singura instituţie din UE aleasă direct - parlamentarii ar trebui să aibă dreptul de a propune proiecte de legi. Aceştia doresc, de asemenea, să negocieze un nou acord interinstituţional cu Comisia Europeană şi Consiliul, pentru a evita blocajele în situaţiile în care Parlamentul face uz de prerogativa actuală de iniţiativă în chestiuni instituţionale.

Raportul cu propunerile PE a fost adoptat joi cu 420 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 35 de abţineri, după dezbaterea în plen de miercuri după-amiază.

Europarlamentarii arată că Consiliul şi Comisia au obstrucţionat prerogativele legislative indirecte ale Parlamentului, care oricum sunt "insuficiente", precum şi dreptul limitat de iniţiativă al acestuia. Este vorba, printre altele, de lipsa unor demersuri semnificative ale Consiliului după ce Parlamentul a activat procedura conform Articolului 7 şi de lipsa unui răspuns corespunzător al Comisiei la cele mai multe propuneri legislative ale Parlamentului.

Alte exemple de dezechilibru între instituţiile europene sunt eşecul ratificării ultimei reforme al legislaţiei electorale, refuzul Consiliului de a negocia dreptul Parlamentului de a efectua anchete - o încălcare a Tratatelor Uniunii, asumarea de facto de către Consiliu a dreptului la iniţiativă legislativă în domeniile libertăţilor, securităţii şi justiţiei, sau lipsa unui răspuns corespunzător la propunerea Parlamentului de creare a unui mecanism cuprinzător pentru protecţia valorilor UE.

Raportorul Paulo Rangel, reprezentant al Portugaliei din grupul PPE (Partidul Popular European), a declarat: "Arhitectura noastră instituţională este gata pentru o schimbare. A venit vremea să recunoaştem că un drept general şi global de iniţiativă al Parlamentului este posibil, de dorit şi în concordanţă cu aspiraţia constituţională de a face Uniunea Europeană mai democratică. A venit vremea să acţionăm, nu doar în concordanţă cu propunerile Conferinţei privind Viitorul Europei. Tendinţa sugerează că ar putea avea loc inclusiv o revizuire a Tratatelor, exclusiv în acest scop".

Dreptul de iniţiativă legislativă în UE este rezervat în prezent aproape exclusiv Comisiei Europene. Consiliul şi Parlamentul au dreptul indirect de iniţiativă, putând solicita propuneri legislative din partea Comisiei, care nu are obligaţia de a acţiona. Tratatele UE acordă parlamentului dreptul de iniţiativă directă doar în anumite cazuri, mai exact în privinţa regulilor pentru propria componenţă, alegerile europene şi îndatoririle europarlamentarilor. Consiliul European nu este un organ legislativ oficial al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.