DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Republica Moldova: Nu a existat cvorum pentru învestirea guvernului condus de Sturza

romania-moldova

Propunerea președintelui Nicolae Timofti ca Ion Sturza să fie premier al Republicii Moldova nu a fost nici măcar discutată luni, 4 ianuarie, în Parlament, deoarece s-a constatat că nu există cvorum.

În sală au fost prezenți doar 47 de deputați, iar conducătorul de ședință a anunțat că potrivit Constituției nu există cvorum deci președintele va trebui să reînceapă consultările cu partidele politice.

La scurt timp Ion Sturza a declarat că lipsa de cvorum nu i-a permis să expună programul de guvernare și echipa.

”Comportamentul meu va fi ca atare. Așa cum a spus și președintele Parlamentelui Candu cu acest exercițiu mandatul meu a fost finalizat. Voi aveam acum întâlnire cu președintele Timofti, care va acționa în conformitate cu Constituția și va demara noi consultări pentru un nou candidat. Am mizat că voi avea cvorum, am mizat că deputații trebuie să își îndeplinească funcțiile, să își întrerupă vacanțele și să vină în sală. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Ion Sturza.

Acesta a mai declarat că va colabora în continuare cu societatea civilă și mass media și le-a mulțumit jurnaliștilor pentru suportul din ultimele zile.

Din partea fracțiunii liberal-democrate, Liliana Palihovici a declarat că absența la vot este „iresponsabilitate a deputaților, lipsă de educație, cultură politică”, ea susținând că echipa și guvernul Sturza aveau dreptul să fie ascultați în Parlament.

Pentru învestitură el a avut nevoie de 51 de voturi de la cei 101 membri ai Parlamentului. Procedura trebuie să se desfășoare în maxim 15 zile. Conform articolului 98 al Constituției…

 

(1) După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.

(2) Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

(5) Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurămîntului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.

În cazul eșecului Guvernului de a forma o majoritate se redeschide calea dizolvării Parlamentului în condițiile articolului 85 al Constituției, adică după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură și numai după respingerea a cel puțin două solicitări.

(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, cu excepţia cazului prevăzut la articolul 78 alineatul (5), şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.