Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune importantă şa Bucureşti: Teodor Meleşcanu a relevat importanţa intensificării dialogului politic cu multe din statele africane

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat marţi la reuniunea cu tema "Iniţiativa Africa - Un angajament reînnoit pentru secolul XXI" (Africa Initiative - A renewed commitment for the 21st century), context în care şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa intensificării dialogului politic cu multe din statele africane.

Potrivit unui comunicat al MAE remis Agerpres, această acţiune se înscrie în strategia de politică externă a Guvernului României de relansare a relaţiilor tradiţionale cu statele de pe continental african şi a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Idea Factory Think Tank şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti.

Sursa citată precizează că, în deschiderea reuniunii, şeful diplomaţiei române a relevat importanţa intensificării dialogului politic cu multe din statele africane, obiectiv aflat în atenţia constantă a Ministerului Afacerilor Externe, şi a evocat oportunităţile de dezvoltare, sau, după caz, de aprofundare a relaţiilor cu statele africane, atât în ce priveşte cooperarea economică, cât şi în diverse alte domenii sectoriale, sens în care educaţia va continua să ocupe un loc semnificativ.

"De la începutul anului, s-au făcut paşi pozitivi în promovarea intereselor României în zonă, plecând de la necesitatea dezvoltării unor proiecte concrete fezabile şi pe măsura potenţialului României, care să cristalizeze şi întărească încrederea în perspectivele noastre de cooperare cu ţările din Africa. În acest sens, am intensificat dialogul politic cu multe state din regiune, iar acesta va rămâne un obiectiv constant al MAE. Dincolo de dialogul politic, este imperativă acordarea unei atenţii speciale impulsionării cooperării sectoriale, fie că vorbim de sectoare economice (precum transporturi, infrastructură, energie, finanţe-bănci, turism), fie de cele cu impact şi în plan economic (cum ar fi educaţia, cercetarea şi inovarea). Trebuie susţinute şi proiectele fără conţinut economic, dar care pot genera beneficii pe termen lung în relaţionarea cu ţările din acest spaţiu, şi aş vrea să fac trimitere aici, de exemplu, la capacitatea României de a oferi expertiză pe linia consolidării instituţionale şi a bunei guvernanţe", a declarat ministrul afacerilor externe citat în comunicat.

Meleşcanu a subliniat contextul geopolitic actual, cât şi recentele rezultate ale celui de-al V-lea summit Uniunea Africană - Uniunea Europeană, desfăşurat în 29-30 noiembrie 2017, la Abidjan (Republica Côte d'Ivoire) şi a accentuat importanţa relaţiilor cu Africa inclusiv din perspectivă europeană, pentru a aminti că această dimensiune a politicii externe va fi un reper important al agendei României în perspectiva deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019. Acesta a menţionat faptul că "împărtăşim obiectivul urmărit de ansamblul statelor membre UE, de a realiza un progres în relaţiile noastre cu Africa, prin înregistrarea de rezultate concrete, cu atât mai mult cu cât tema generală a acestei importante reuniuni a fost Investind în tineret pentru un viitor durabil".

"Pentru că vorbim despre tineret şi despre viitor, este important să menţionăm că peste 50.000 de studenţi au devenit, în timp, prezentul continentului african, studiind în trecut în România şi ocupând astăzi poziţii cheie în administraţia statelor din care provin. De aceea, suntem convinşi că educaţia este una dintre soluţiile pentru atingerea unui viitor prosper, iar că studenţii africani care se află astăzi în România vor deveni experţii şi liderii de mâine ai statelor pe care dumneavoastră le reprezentanţi astăzi, cu mândrie, demnitate şi profesionalism", a adăugat şeful diplomaţiei române, potrivit comunicatului.

Conform aceleiaşi surse, demnitarul român a salutat prezenţa partenerilor instituţionali, din mediul academic, din sectorul IT&C, cât şi a mediului diplomatic african prezent la Bucureşti, şi a evidenţiat importanţa unei cooperări strânse, printr-un dialog continuu, între toţi actorii care au potenţialul de a constitui fondul cooperării dintre România şi statele africane.

MAE precizează că în marja evenimentului au avut loc prezentări ce au vizat sfera educaţională, financiar-bancară şi a comunicaţiilor, creându-se, astfel, un cadru adecvat pentru dialogul dintre ambasadorii statelor africane şi ceilalţi invitaţi. "Reprezentanţii corpului diplomatic african acreditat la Bucureşti au salutat iniţiativa promovată de Ministerul Afacerilor Externe şi celelalte instituţii care au susţinut acest eveniment. Diplomaţii africani au manifestat disponibilitate pentru concretizarea unor noi forme de colaborare şi, totodată, interesul faţă de continuarea acestei iniţiative, prin noi demersuri menite să aprofundeze relaţiile dintre statele pe care le reprezintă şi România", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.