Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezidențiatul stă în pixul lui Klaus Iohannis: Parlamentarii au votat ca examenul să aibă loc pe 8 decembrie

presidency.ro
Klaus Iohannis medici

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede că numărul de locuri de rezidențiat este cel puțin egal cu numărul de absolvenți de Medicină și Farmacie. Prin adoptarea proiectului,organizarea examenului de rezidențiat este posibilă pe 8 decembrie.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru", proiectul prevede că cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului și trebuie să fie cel puțin egală cu numărul de absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

În cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare anunțată inițial, numărul de locuri de rezidențiat se suplimentează.

În textul depus inițial la Senat, reieșea că orice medic specialist care efectua un stagiu de practică de 6 luni în cabinetele de medicină de familie, puteau deveni specialist fără să susțină examenul de rezidentiat. Specializarea medicină de familie se obține după efectuarea a patru ani de practică, dintre care cel puțin doi în cabinetul medicului de familie.

Citește și: Decizie fără precedent! Viorica Dăncilă trimite la Bruxelles o nouă propunere de comisar european

În legea în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, cercetării și inovării.

Comisia a respins amendamentul social-democratului Liviu Pop care prevede că "Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății".

Citește și: Klaus Iohannis anunță! ‘Doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european’

Astfel, potrivit amendamentului comisiei, Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și blibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

Proiectul de lege permite astfel organizarea examenului de rezidențiat pe data de 8 decembrie.

Citește și: Oreste și Oana Stănciulescu ies la rampă! Reacții cu privire la înscrierea în PSD a lui Cozmin Gușă

Printr-un amendament asumat de toată comisia, se oferă o facilitate medicilor care au dat examenul de rezidentiat si care nu și-au luat examenul specializare, din diferite motive obietive. Aceștia s pot angaja în unitățile sanitare cu deficit de personal.

"Medicii rezidenți care au finalizat pregătirea în rezidențiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi angajați cu contract individual în unitățile sanitare publice, pe o periaodă determinată de un an și cu posibilitatea de prelungire anuală până la trei ani. Încadrarea se va face pe funcția de medic, cu salarizarea corespunzătoae de medic rezident în ultimul an, în funcție de specialitate", se mai arată în proiectul de lege.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP, și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație.

Citește și: Decizie fără precedent! Viorica Dăncilă trimite la Bruxelles o nouă propunere de comisar european

Proiectul urmează să fie trimis președintelui României spre promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.