Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA: 'Adoptarea unei Legi a porcului este nu numai necesară, dar este şi de urgenţă majoră'

ANSVSA
robert chioveanu ansvsa

Adoptarea unei legi care va reglementa creşterea porcului pe teritoriul României este nu numai necesară, ci şi de urgenţă majoră, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

"Din păcate, această Lege a porcului trebuie asumată de toate forţele politice din România. Consider că adoptarea acestei legi nu numai că este necesară, dar este şi de urgenţă majoră. Cred că acest subiect va fi în supus dezbaterii în vizita pe care reprezentanţii Comisiei Europene o vor face în România, în perioada 23 - 27 noiembrie 2020, cu privire la evoluţia pestei porcine africane în România şi în ceea ce priveşte măsurile pe care le-a adoptat România prin serviciile veterinare şi prin aportul celorlalte ministere", a precizat Chioveanu, întrebat în ce stadiu se află elaborarea unei Legi a porcului despre care se discută încă de la apariţia primelor focare de pestă porcină africană, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Stelian Tănase îl desființează pe primarul Brașovului, Allen Coliban, după ce a mințit în CV: Este un impostor, pur și simplu – un mare mincinos.

Chioveanu a menţionat că în perioada 23 - 27 noiembrie 2020 va avea loc pe teritoriul României o misiune de audit a DG Sante din cadrul Comisiei Europene, prilej cu care vor fi evaluate măsurile privind controalele şi aspectele legate de sănătatea animalelor în legătură cu evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul României.

"Pe site-ul ANSVSA aproximativ în fiecare săptămână am încercat să fim transparenţi şi să aducem opiniei publice actualizarea situaţiei privind evoluţia pestei porcine africane în detaliu. Această actualizare a situaţiei, începând din 2017, a avut un vârf maxim în anul 2019, de 1.560 de focare şi acum în 2020 evoluează un număr de 441 de focare, ceea ce demonstrează că numărul de focare a scăzut foarte mult, că s-au luat măsuri corespunzătoare. În luna septembrie 2020, am avut o misiune de audit generală în care Comisia Europeană ne-a felicitat pentru activitatea desfăşurată împreună cu colegii de la nivel local. Serviciile veterinare din România au intensificat nu numai numărul de controale, ci şi anchetele epidemiologice şi toate aspectele legate de pesta porcină africană", a subliniat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, Autoritatea a demarat o campanie continuă de informare a tuturor factorilor implicaţi în combaterea pestei porcine africane, inclusiv pentru cei care cresc porci în gospodării.

Citește și: Beatrice Mahler, declarație absolut șocantă: ‘Intrăm în gardă fără locuri, trebuie să intubăm pacienții pe secție’

"Cu toţii trebuie să conştientizăm că acest virus al PPA produce pagube dezastruoase şi de aceea am început această campanie de informare continuă a tuturor factorilor implicaţi - şi vorbim nu numai de cei care sunt în asociaţii, de fermieri care au afaceri ferme comerciale, ci şi de cei care cresc porci în gospodăria populaţiei. Vorbim despre luarea unor măsuri şi de condiţii de biosecuritate care sunt necesare ca să stopăm răspândirea virusului pe teritoriul României", a subliniat Robert Chioveanu.

Elaborarea unei Legi a porcului prin care să poată fi reglementată creşterea acestor animale pe teritoriul României, atât în gospodării, cât şi în exploataţiile comerciale, este cerută de industria din acest sector încă de la apariţia primelor focarele de pestă porcină africană.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spunea în luna mai că va iniţia un proiect de lege pentru relansarea creşterii porcului în România, astfel încât să se poată respecta şi tradiţia creşterii porcului în gospodăriile populaţiei, dar în acelaşi timp să poată oferi ocazia creşterii în sistem industrial astfel încât în câţiva ani consumul intern de carne de porc să fie acoperit din producţia internă.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România a importat carne de porc în valoare de 292,2 milioane de euro, în primele şase luni din acest an, în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2019.

Carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată ocupă de mai bine de 20 de ani prima poziţie pe lista importurilor României de produse agroalimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.