Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a blocat adoptarea unui document UE critic la adresa Republicii Moldova. Cum justifică MAE demersul

MAE
România a blocat planurile adoptării de către miniştrii de externe ai Uniunii Europene a recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Externe al UE critice la adresa Republicii Moldova, au declarat diplomaţi europeni pentru RFE/RL (Radio Europa Liberă/Radio Libertatea). Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări.

Florin Călinescu iese la rampă după avertismentul uluitor făcut de Viorica Dăncilă: 'Normal că va fi demis'

„România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relația cu Uniunea Europeană. În același timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relațiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză și proiecte de asistență în procesul de consolidare a asocierii politice și integrării economice dintre UE și Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA).
Considerăm că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă și pragmatică. România susține desfășurarea unui dialog constant și substanțial între oficialii UE și autoritățile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct pozițiile, așteptările și sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chișinăului și în raport cu procesul de reforme. În acest sens, recent a avut loc la Bruxelles reuniunea Comitetului de Asociere UE - Republica Moldova, unde Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme și a exprimat așteptări, fiind discutate diverse soluții pentru problemele de interes comun.
Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relațiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalități de acțiune pot apărea unele nuanțe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene și pe toate temele de politică externă. În consecință, România a considerat că nu sunt întrunite toate condițiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menționăm că, pe lângă țara noastră, și alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticență cu privire la oportunitatea concluziilor CAE.
Reamintim că în tot acest proces este importantă comunicarea extinsă a beneficiilor pentru cetățeni a procesului de reforme asociat AA/DCFTA.”, se arată într-un comunicat remis presei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.