Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a făcut un nou pas spre finalizarea dosarului privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală

sibiu100.ro
Ministerul Culturii

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene depune toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene. Unul dintre aceste dosare este propunerea de Directivă privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, a cărei negociere complexă durează de trei ani.

Miercuri seară, la Bruxelles, reprezentanții Președinției Române a Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la proiectul de directivă care introduce modificări ale normelor UE privind drepturile de autor existente, ca parte a creării unei adevărate piețe unice digitale a Uniunii Europene.

Ca pas următor, acordul va fi prezentat spre confirmare de către statele membre în cadrul Consiliului UE, în perioada următoare.

Așadar, România a reușit să facă încă un pas important spre finalizarea, la scurt timp de la preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, a unui dosar extrem de dificil și important pentru Piața Unică Digitală, după ce, săptămâna trecută, Președinția a primit susținerea Statelor Membre UE pentru textul compromis propus.

Citește și: Revista condusă de un deceniu de Andreea Esca a fost cumpărată de un dezvoltator imobiliar

“Acordul de astăzi este un semn al hotărârii noastre de a institui o piață unică digitală funcțională, care încurajează dezvoltarea de noi întreprinderi bazate pe conținut, în interesul tuturor cetățenilor europeni. Prin urmare, vom valorifica oportunitățile oferite de mediul digital, atât pentru creatori, ai căror drepturi ar trebui să fie pe deplin respectate, cât și pentru cetățenii europeni, care ar trebui să profite de beneficiile aduse de piața unică digital”, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz.

NOTĂ:

Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărțite în trei categorii:

A) Adaptarea excepțiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital și la cel transfrontalier

Directiva introduce excepții obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text și de date, al activităților didactice online și al conservării și difuzării online a patrimoniului cultural.

B) Îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor pentru a se asigura un acces mai larg la conținut

Directiva prevede norme armonizate care facilitează:

exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial),

emiterea de licențe colective cu efecte extinse și

obținerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere.

C) Realizarea unei piețe funcționale a drepturilor de autor

Directiva introduce un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce privește utilizarea digitală a publicațiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicațiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obținute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.

În ceea ce privește platformele de partajare de conținut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcționează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obțină o licență pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute în directivă.

De asemenea, directiva consacră dreptul autorilor și al artiștilor interpreți sau executanți la o remunerație corespunzătoare și proporțională în momentul acordării de licențe sau al transferării drepturile lor, introduce o obligație de transparență în ceea ce privește exploatarea operelor licențiate și un mecanism de ajustare a remunerațiilor, precum și un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluși de la aceste norme, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.