Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a fost CONDAMNATĂ la CEDO pentru arestarea şi amendarea unui jurnalist

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că arestarea şi amendarea în 2016 a jurnalistului român Marian Gîrleanu, care a distribuit informaţii militare clasificate fără a le publica, au fost disproporţionate, încălcând libertatea de exprimare, şi a dispus ca statul român să îi plătească despăgubiri de 4.500 de euro.

CEDO a stabilit că în acest caz, în care jurnalistul a fost arestat şi amendat pentru că deţinea şi pentru că ar fi încercat să verifice informaţii clasificate privind securitatea naţională, mai exact documente aparţinând unei unităţi militare române din Afganistan, a fost încălcat Articolul 10, privind libertatea de expresie, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vechea lege a asociaţiilor de proprietari a fost înlocuită: Ce reguli se vor modifica

Conform CEDO, Marian Gîrleanu a fost arestat, iar împotriva sa a fost deschisă o anchetă penală şi aplicată o amendă, fără ca el să fi publicat efectiv informaţiile secrete.

CEDO a stabilit că jurnalistul, prin faptul că a încercat să verifice informaţiile care îi fuseseră date pe un CD şi că le-a împărtăşit apoi cu alte persoane, nu a riscat să producă daune considerabile la adresa securităţii naţionale.

Citește și: Mihai Fifor a făcut anunţul! Se pun la bătaie 200 de posturi-Despre ce este vorba

Documentele în chestiune au fost declasificate chiar înainte ca investigaţia împotriva sa să se încheie, aşa cum au observat procurorii în decizia lor de a nu-l inculpa pe Gîrleanu, ci de a-l amenda, informaţia fiind în orice caz depăşită şi nu existau riscuri să pună în pericol securitatea naţională, a mai subliniat CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai stabilit că instanţele din România ar fi trebuit să cântărească respectivele elemente, împreună cu faptul că Gîrleanu nu a obţinut informaţiile ilegal şi desfăşura o investigaţie jurnalistică în interes public.

Citește și: Indicele Robor nu dă semne să stagneze: A ajuns la cel mai mare nivel din mai 2014 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.