Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a intrat, de la miezul nopții, în Schengen aerian. Ce acte îți trebuie la aeroport și cum procedezi dacă ești însoțit de un copil minor

Inquam Photos / Octav Ganea
schengen aeroport otopeni 1

România a intrat în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00.00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene. Ce se schimbă pentru românii care merg pe aeroport?

Pentru călătorii români, intrarea în Spaţiul Schengen aerian înseamnă că pe aeroport nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie.

Poliţiştii de frontieră vor fi însă în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor. Astfel că poți oricând să fii legitimat în cadrul unui control „prin sondaj”.

Practic, pasagerii vor trece de controlul de securitate, după care se vor îndrepta direct spre poarta de îmbarcare, nemaifiind nevoiţi să prezinte documente la filtrul Poliţiei de Frontieră.

Astfel, chiar dacă nu vor mai trece prin controlul Poliției de Frontieră pentru călătoriile din și dinspre state Schengen, românii vor trebui să aibă la ei documente de călătorie valabile, precum pașaport sau carte de identitate.

Cum călătoresc copiii minori

Cei care sunt însoţiţi de copii minori procedează la fel, adică se deplasează spre poarta de îmbarcare. Obligaţia lor rămâne, ca şi până acum, să aibă documentele necesare pentru a pleca spre statul de destinaţie. În cazul în care minorul este însoţit doar de unul dintre părinţi, acesta trebuie să aibă acordul celuilalt părinte.

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.

De asemenea, însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Aplicație specială a poliției

Pentru verificarea documentelor unei persoane, cei de la Poliţia Transporturi vor folosi o aplicaţie a Poliţiei Române, eDAC, dezvoltată pentru telefonul mobil sau tabletă. Aplicaţia va fi folosită din această noapte, odată cu intrarea României în Spaţiul Schengen.

Cu ajutorul aplicaţiei se poate verifica dacă documentul este pierdut, furat, împrumutat sau dacă este alertă pe numele deţinătorului actului de identitate.

Astfel, nu mai este necesară conducerea persoanei la un sediu de poliţie pentru verificarea în bazele de date.

Începând de la miezul nopții, lista țărilor Schengen va include 29 de state:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Elenă, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.