Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este codașa Europei la suprafața de teren pentru agricultura organică și situația se înrăutățește în continuare

base agricultura

Austria, Estonia şi Suedia sunt statele UE care alocă agriculturii organice cea mai mare pondere a suprafeţelor de teren, la polul opus fiind Malta, Irlanda şi România, unde suprafeţele de teren alocate agriculturii organice reprezentau mai puţin de 2% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură, arată datele publicate miercuri de Eurostat, informează Agerpres.

Citește și:Uniunea Europeană refuză să mai discute o renegociere a acordului pentru Brexit cu premierul britanic Theresa May

Suprafaţa de teren alocată agriculturii organice în Uniunea Europeană era de 12,6 milioane hectare în anul 2017, echivalentul a 7% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură, în creştere cu 25% comparativ cu situaţia din anul 2012.

Statele membre UE cu cea mai mare pondere a suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice sunt: Austria (23,4% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură), Estonia (19,6%), Suedia (19,2%), Italia (14,9%), Cehia (14,1%), Letonia (13,9%) şi Finlanda (11,4 %).

Citește și: Ministrul de externe venezuelean îl acuză pe premierul spaniol că 'sprijină lovitura de stat' din țara sa, orchestrată de Statele Unite ale Americii

În restul statelor membre UE, ponderea suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice este mai mică de 10% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură, pe ultimele locuri fiind Malta (0,4%), Irlanda (1,7 %) şi România, unde suprafeţele de teren alocate agriculturii organice reprezentau doar 1,9% din suprafaţa totală de teren utilizată în agricultură.

Mai mult, dacă în UE suprafaţa de teren alocată agriculturii organice a crescut cu 25% între 2012 şi 2017, în România situaţia este inversă. De la o suprafaţă de 288.261 de hectare alocată agriculturii organice în anul 2012, România a ajuns la o suprafaţă de 258.471 hectare în anul 2017, ceea ce înseamnă o scădere de 10,3%. Doar în patru state membre UE suprafaţa de teren alocată agriculturii organice a scăzut între 2012 şi 2017: România, Grecia, Marea Britanie şi Polonia.

Citește și: Lovitură pentru giganții tehnologici: finanțiștii lucrează la un impozit minim general pentru a-i împiedica să evite taxarea în 'paradisuri fiscale'

Eurostat precizează că înainte ca o suprafaţă de teren să fie certificată ca fiind "organică", trebuie să treacă printr-un proces de conversie, care poate dura 2-3 ani, în funcţie de cultura agricolă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.