Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a și început deja să implementeze proiecte din PNRR. Cristian Ghinea: 'Nu trebuie să așteptăm să avem aprobarea formală'

Inquam Photos / Octav Ganea
cristian ghinea gest

România a depus luni la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență. În perioada următoare urmează să fie aprobat de de UE. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a spus, într-o intervenție la Digi24, că unele proiecte pot fi începute deja, iar banii o să-i primim ulterior.

„Sunt absolut convins că la cât de mult am muncit și ce dialog intens am avut cu Comisia în perioada de predepunere, planul va fi aprobat. Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE și la toamnă vom avea planurile aprobate.

Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja.

Sunt proiecte depuse de primării pentru creșe, care pot să înceapă pe bugetul de stat și apoi, când PNRR va fi aprobat, decontăm de acolo. Pe regulament ni se permite să finanțăm și proiecte care au început în acest an, deci nu trebuie să așteptăm să avem aprobarea formală. Acele proiecte la care știm 100% că nu sunt probleme – și la creșe nu sunt probleme – pot să înceapă”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la postul de televiziune Digi24.

Comisia a primit planuri de la mai multe țări

Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă este elementul central al Instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde de euro disponibile pentru sprijinirea reformelor şi a investiţiilor întreprinse de ţările UE. Este vorba despre granturi în valoare de 312,5 miliarde de euro şi de 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă va juca un rol crucial în a ajuta Europa să iasă mai puternică din criză şi a asigura tranziţia verde şi tranziţia digitală.

Prezentarea planului de către România are loc în urma unui dialog intensiv între comisie şi autorităţile române, în ultimele câteva luni. Comisia va evalua planul României pe baza a 11 criterii. Comisia Europeană a primit până acum 22 de planuri de redresare şi rezilienţă din partea Belgiei, Danemarcei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Spaniei, Franţei, Croaţiei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei şi Suediei.

Citește și: Bețe în roate pentru PNRR: un secretar de stat le cere directorilor din minister raportul de activitate pentru telemunca din pandemie

România primește peste 14 miliarde de euro și 15 miliarde sub formă de împrumuturi

România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie. Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii în tranziţia verde şi digitală, sunt programate pentru luna iulie. Acestea vor fi prefinanţări reprezentând 13% din totalul subvenţiilor. Plăţile vor fi eşalonate pe mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.