Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, între țările cele mai afectate de atacurile cibernetice industriale

hacker

România se află printre țările afectate de un nou val de atacuri cibernetice împotriva domeniului industrial, se arată într-un comunicat de presă al Kaspersky Lab remis AGERPRES.

"Folosind e-mail-uri de phishing și programe malware bazate pe un kit de spionaj comercial, gruparea caută informații valoroase de business, stocate în rețelele victimelor. În total, peste 130 de organizații din 30 de țări, printre care Spania, Marea Britanie, India, Pakistan, Emiratele Arabe Unite, Germania, Arabia Saudită și altele au fost atacate cu succes de acest grup. România se află printre țările afectate, dar cu un număr mai mic de victime (sub 3), care provin din domeniul industrial", se arată în document.

Citește și: Deontologie, nene! BBC a transmis, în direct, o partidă de sex: Reporterul spunea că cei doi citesc o carte / VIDEO

În iunie 2016, cercetătorii Kaspersky Lab au detectat o serie de e-mail-uri de phishing cu documente infectate.

Potrivit companiei, aceste mesaje au fost trimise, în cea mai mare parte, unor manageri — inclusiv din top management — din numeroase companii.

Citește și: Pomelnicul hotelurilor de lux detinute de Biserica Ortodoxa Romana! Patriarhia face milioane de euro din spatiile de cazare din Romania si strainatate

"E-mail-urile atacatorilor păreau să vină din partea unei bănci din Emiratele Arabe Unite: arătau ca niște documente cu informații despre modalitățile de plată, cu un document SWIFT anexat, dar arhiva conținea, de fapt, un program malware. Investigațiile ulterioare derulate de cercetătorii Kaspersky Lab au arătat că această campanie a fost organizată, cel mai probabil, de un grup de infractori cibernetici care a fost depistat de experții companiei încă din martie 2015. Atacurile din iunie par să fie cea mai recentă operațiune a acestui grup. Programul malware din attach este bazat pe cel de spionaj comercial HawkEye care este vândut pe Darkweb și oferă o multitudine de instrumente pentru atacatori', se arată în document.

Citește și: VIRALUL anului: Ce face un bucureștean în trafic, în centrul capitalei / FOTO

După instalare, colectează date interesante din PC-urile victimelor, inclusiv tastele acționate ('keystrokes'), datele din clipboard, datele de autentificare pentru servere FTP, date de contabilitate din browsere, date de contabilitate din mesajele clienților (Paltalk, Google talk, AIM...), date de contabilitate din e-mail-urile clienților (Outlook, Windows Live mail...), informații despre aplicațiile instalate (Microsoft Office).

Citește și: Marian Godină lovește din nou! Conflict pe plajă, la mare: ‘V-ați pişat în apă’

"Aceste informații sunt trimise către serverele de comandă și control ale atacatorilor. Conform informațiilor primite de unele dintre aceste servere, majoritatea victimelor sunt organizații din domeniul industrial și de construcții, iar altele provin din domeniul transporturilor navale sau farmaceutic, sunt companii producătoare și societăți comerciale sau organizații din domeniul educației. Toate aceste companii dețin informații valoroase care ar putea fi vândute ulterior pe piața neagră — profitul financiar este principala motivație pentru atacatorii din spatele Operațiunii Ghoul. Numită astfel de cercetătorii Kaspersky Lab, aceasta este doar una dintre mai multe campanii care se presupune că sunt controlate de același grup, încă activ', menționează sursa citată.

Citește și: Și-a rupt vecina în bătaie: Două femei s-au bătut timp de 20 de minute / FOTO

Potrivit lui Mohammad Amin Hasbini, security expert la Kaspersky Lab, în folclor, Ghoul ('strigoi', 'hienă') este un spirit malefic despre care se crede că mănâncă oameni și bântuie copii, la origine fiind un demon din Mesopotamia.

"Astăzi, termenul este uneori folosit pentru a descrie o persoană lacomă sau materialistă. Aceasta este o descriere exactă a grupului din spatele Operațiunii Ghoul. Motivația lor principală este câștigul financiar rezultat fie din vânzarea informațiilor furate, fie din atacuri asupra conturilor bancare ale victimelor. Spre deosebire de grupările sponsorizate de state, care își aleg victimele cu atenție, acest grup sau altele similare ar putea ataca orice companie. Chiar dacă folosesc instrumente malware relativ simple, sunt foarte eficienți, astfel încât companiile care nu sunt pregătite să detecteze atacurile vor avea de suferit, din păcate", a mai spus Mohammad Amin Hasbini.

Citește și: Usain Bolt, filmat de femeia cu care și-a înșelat iubita la Rio de Janeiro / VIDEO

Pentru a se proteja de Operațiunea Ghoul și alte amenințări asemănătoare, cercetătorii Kaspersky Lab recomandă companiilor să-și instruiască personalul astfel încât să poată deosebi un e-mail de phishing sau un link de phishing de cele autentice, să folosească o soluție de securitate eficientă, împreună cu soluțiile de tip "anti-targeted", capabile să identifice atacurile prin analizarea anomaliilor din rețea, să ofere personalului din domeniul securității IT acces la cele mai noi informații despre amenințări, pentru a avea arme puternice, capabile să prevină atacurile și să le descopere, cum ar fi indiciile privind compromiterea sistemului și regulile YARA.

Citește și: Câtă cruzime! Cum puteau face aşa ceva? Cele mai terifiante practici sexuale din istorie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.